Letnja Škola plus 2018 u Beloj Crkvi

U okviru realizacije programskih aktivnosti ,,Letnje škole plus“ podržanom od strane Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbija, pored brojnih radionica namenjenih srpskoj deci  iz Dunavske klisure u Rumuniji, članovi Škole plus organizovali su i školu srpskog jezika i kulture. Bila je to prilika da  kroz posetu kulturno  istorijskim znamenitostima Bele Crkve, Vršca i okoline, deca i prosvetni radnici iz Srbije i Rumunije promovišu srpsku kulturu i tradiciju.

Škola plus od 2006. godine ima potpisan Protokol o saradnji sa Savezom Srba iz Rumunije i asocijacijom Tomilend iz Moldave Nove u Rumuniji. Tokom ovih dvanaest godina zajednički je realizovan veliki broj projekata i akcija. U okviru realizacije projektnih aktivnosti organizovane su radionice namenjene srpskoj deci iz OŠ iz Radimne i Požežene u Rumuniji i okolnih mesta kroz školu srpskog jezika i kulture i osmišljene aktivnosti i radionice. Takođe su organizovane sportske aktivnosti, igre bez granica, izlet na ušće Nere u Dunav te izlet na Labudovo okno. To je bila i prilika da deca iz Rumunije upoznaju običaje i kulturu svoga naroda na njegovim izvorima, a deci iz Srbije da razmene iskutstva sa vršnjacima iz Rumunije i upoznaju vrednosti različitih kultura.

Ciljevi programskih aktivnosti usmereni su na:

– Očuvanje kulturnog identiteta Srba i doprinos negovanju Kulture sećanja;

– Očuvanje svesti o pripadnosti srpskom identitetu;

– Očuvanje i promociju srpskog jezika, negovanje kulture i tradicije Srba te razvijanje svesti o nacionalnom identitetu Srba.

Srpska deca i mladi iz Rumunije kao i članovi Škole plus imali su priliku da pored obilazaka i radionica, kreativno stvaraju, kao i da razmene kontakte kako bi dalje nastavili komunikaciju i druženje.

   

 

Check Also

Gujon o Oluji: Ne smemo da zaboravimo 1.881 ubijenog Srbina i 220.000 prognanih

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon je izjavio da …