Ljubav prema otadžbini

Posetioci Sajma knjiga imali su priliku da na štandu Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova prisustvuju tribini Srpski vojnik: Ljubav prema Otadzbini – projekat Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata i pogledaju izložbu Male priče iz Velikog rata. O projektu Album sećanja na naše pretke oz Prvog svetskog rata govorili su: pukovnik Stevica Karapandzin direktor Medija centra „Odbrana“, prof. dr sci. med. Zoran J. Vojić, psihijatar, Miroslav Jaćimović, istoričar Arhiva Vojvodine i Aleksandar Vasilić, autor i rukovodilac projekta.

veliki rat sajam

„Projekat se radi srcem, volonterski, uz pomoć ponosnih potomaka boraca Velikog rata, koji su slanjem fotografija oživeli sećanje na svoje pretke – učesnike Velikog rata. Posle sto godina od početka Prvog svetskog rata imamo njegov lik, njegovo ime i prezime, znamo njegovu sudbinu, nažalost i tragediju.

Ujedinili smo Srbe kroz ovaj Javni poziv – ma gde se oni nalazili – u Australiji, Americi, Evropi, pa i sa Novog Zelanda, i na jednom mestu u Galeriji projekta učinili vidljivim pojedinca – borca, koji više nije samo neznanac u masi“, rekao je Aleksandar Vasilić.

Pukovnik Stevica S. Karapandzin svoje izlaganje upotpunio je stihovima Vojislava Ilića Mlađeg:

„Pred dverim otadzbinskim, u pobednom svome hodu,
izginuše ispolitski za jedinstvo i slobodu.
Njina dela pamtiće se do poslednjih, sudnjih dana.
Slava jatu besmrtnika, mir pepelu velikana!

Pesma kaže „A najboljih nema“, i zaista, najbolji su pali. Mi, pravoslavni hrišćani, nemamo pravo na pesimizam, već naprotiv, znamo veoma dobro da se krvlju mučeničkom zemlja obnavlja. Svako od nas, baš kao što su imali naši preci, ima mogućnost na dva izbora: prvi – ništavilo, beznađe, laž, iskakanje iz sopstvenog koda; drugi – duhovna i moralna obnova, pri čemu treba da znamo da nas ti naši preci gledaju.“

veliki rat sajam1

Istoričar Miroslav Jaćimović rekao je da je srpski dobrovoljac dao jak motivacioni element, te je u srpskim jedinicama dominirao jak patriotizam, rodoljublje, borba za istinu, pravdu i slobodu.

Psihijatar Zoran J. Vojić ocenio je da su Srbi uspeli da prevladaju sve nedaće i poteškoće, i iskušenja u Velikom ratu.

„Oni su pobedili, jer su sa njima bili pravda i naš gospod bog – naš stvoritelj. Naš stvoritelj, pomogao je našem pravdoljubivom, hrabrom, namučenom i napaćenom narodu da pobedi u Velikom ratu. Srpski ratnici bili su ratnici, oficiri, dobrovoljci, deca, žene i starci – bio je to ceo naš hrabri i plemeniti srpski narod.“

Tribinu je zaključio Aleksandar Vasilić, zahvalivši se timu koji realizuje ovaj posao, kao i Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi, Upravi za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, Medija centru Odbrana, Ministarstvu kulture i informisanja na prepoznavanju značaja Albuma sećanja, kao i svima ostalima koji su nesebično pomogli da ovaj projekat ostvari izvanredne rezultate za ponos.

Check Also

Gujon o Oluji: Ne smemo da zaboravimo 1.881 ubijenog Srbina i 220.000 prognanih

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon je izjavio da …