Lompar gost bečke „Prosvjete“

U organizaciji odbora „Prosvjete“ u Austriji, u velikoj sali crkve Vaskrsenja Hristovog u 2. bečkom okrugu proteklog vikenda je održana je još jedna tribina “ Duhovni razgovori“ na kojoj je gost bio prof. dr Milo Lompar, istoričar književnosti, filozof, profesor i predsednik Zadužbine Miloša Crnjanskog.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAMeđu gostima je bio i izaslanik Vladike Andreja, arhijerejski zamenik, otac Krstan Knežević, kao i predstavnik ambasade Srbije u Austriji, savetnik Srđan Jovanović. Skup je pozdravio otac Mihajlo Smiljanić ispred crkve Vaskrsenja Hristovog.

Profesor Lompar održao je izuzetno predavanje u kojem se odmereno i analitički posvetio sudbini srpske nacionalne i kulturne egzistencije posle raspada Jugoslavije, istorijskom i kulturnom razvoju našeg naroda na Balkanu, kao i brojnim uzrocima i posledicama trenutnog položaja Srba u Evropi.

Brojni gosti su sa velikom pažnjom pratili predavanje, a najveći broj pitanja nakon izlaganja odnosio se na položaj Srba u rasejanju, odnos sa maticama, negovanje kulture sećanja na stradanje srpskog naroda u HH veku, ali i na Njegoša, Crnjanskog, Andrića, ulogu naše literature u očuvanju „srpskog stanovišta“ i na potrebu negovanja srpskog jezika u dijaspori.

Profesor Lompar je ljubazno odgovarao na pitanja, koja su se najviše bavila „duhom samoporicanja“, lakom i brzom asimilacijom Srba u dijaspori i potrebom za suprotstavljanjem takvim procesima.

Predsednik Prosvjete, prof.Srđan Mijalković, koji je vodio program i bio moderator diskusije, podsetio je na brojne projekte i aktivnosti Prosvjete u Austriji, „koje primerom i delom upravo aktivno tretiraju teme o kojima se ovde govorilo i pokazuju da se dobro organizovani i promišljeni programi mogu kvalitetno sprovesti i doprineti očuvanju našeg nacionalnog identiteta.“ kako je rekao.

Prisutni su se podsetili i na uspešne projekte Društva , na Park Dijane Budisavljević, Izložbu i javni čas o Jasenovcu, Srpske novogodišnje koncerte, ali i brojne tribine i kulturne događaje, pa i Prosvjetinu školu srpskog jezika , koja ulazi u četvrtu godinu rada.

Profesor Lompar pohvalio je rad Društva i organizaciju, ističući da je međusobna saradnja vrlo važna, ali da bi u svemu tome veća podrška naše države bila od presudne važnosti. Time bi se veliki napori ljudi u rasejanju podigli na viši nivo i dobili na značaju u kontekstu izgradnje zajedničkog identiteta i kulturne politike, bez obzira na trenutne prepreke, granice i teškoće koje iz toga proizilaze.

Izvor: Prosvjeta, Austrija

Check Also

Selaković i Gujon s dijasporom u sedištu SNO u Čikagu

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković poručio je Srbima u Čikagu da su državi Srbiji, kao …