Majski susreti pisaca Udruženje pisaca „Sedmica“

Udruženje pisaca „Sedmica“ iz Frankfurta organizovalo je 21. Majske susrete pisaca dijaspore, i ove godine je imali su simboličan naziv “Pesma nas je održala”. Susreti su trajali puna tri dana i okupili su brojne pesnike iz rasjeanja i Srbije. Počelo je tradicionalnim prijemom u generalnom konzulatu rebublike Srbije u Frankfurtu a nastavnljeni dan kasnije obilaskom znamenitih mesta metropole na Majni.

sedmica_C_2016

Majski susreti Udruženja pisaca “ Sedmice“ počeli su tradicionalnim prijemom u Generalnom konzulatu republike Srbije u Frankfurtu. Piscima iz Nemačke i Evrope dobrodošlicu su priredili konzul Branko Radovanović i vice konzul Živorad Petrović.

„Pisci u dijaspori, u gradovima, u državama u kojima pišete prelepe stihove, najbolji ste ambasadori i konzuli naše zemlje. Meni je velika čast da takve ambasadore večeras ugostim u našem domu i da vam poželim uspešne pesničke majske susrete“ , rekao je konzul Radovanović.

sedmica_B_2016Prijemu je prisustvovao i Mitar Pavić konzul generalnog konzulata Bosne i Hercegovine u Frankfurtu.

Centralna svečanost, Majska pesnička noć, priređena je u velikoj sali Salbau Gutlojt. Učestvovalo je pedesetak pesnika i pisaca iz Srbije, Mađarske, Republike Srpske, Švajcarske, Francuske i više gradova Nemačke.

Pesničku noć otvorena je performansom Plava Grobnica u izvođenju Dese Burazor Aslanidu i muzičke pratnje Đorđa Dinčića u znak sećanja na stogodišnjicu iskrcavanja srpske vojske na ostrvo Krf. Goste su pozdravili vice konzul, generalnog konzulata republike Srbije u Frankfurtu, Živorad Petrović, predsednik Književnog društva Kosova i Metohije i potpredsednik Udruženja književnika Srbije, Novica Sovrlić, podpredsednik Srpskog prosvetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ Republike Srpske, Filip Perišić i Milan Đurić, direktor Srpskog kulturnog i dokumentacionog centra iz Budimpešte.

Ove godine je interesovanje za nagradu Zlatni Orfej bilo veliko. Žiri čiji je predsednik bio Novica Sovrlić, a članovi, Maja Vuković i Milica Petrović nije imao lak zadatak ali pobednik je ipak proglašen. Zlatnog Orfeja za 2016. godinu dobila je poetesi Ruža Mijović iz Frankfurta, srebrni Orfej pripao je pesnikinji Danici Dani Dodić iz Pariza, dok se Bronzanom Orfeju obradovala pisac Slavica Mastikosa Panzalović iz Beograda. Dobitnice Orfeja su publici pročitale nagrađene pesma, a u nastavku programa su svojim pesmama, proznim u drugim umetničkim delima, priliku imali svi pridošli umetnici.

sedmica_A_2016U okviru Majske pesničke noći priređena je izložba slika akademskog slikara Branka Rusmira iz Kotor Varoši, a odlomak iz monodrame “Ima jedna zemlja” izveo je glumac Jovica Jašin iz Zrenjanina.
Za besprekorno vodjenje programa, Diana Pijetlović i Dragan Jevtić su dobili prikladne poklone od Svetlane Ilić, predsednice Centrlanog saveta Srba Hesen i Ljubiše Simića, predsednika Udruženja pisaca Sedmica.
Majski susreti nastavljeni su u nedelju romantičnim izletom do stene Lorelaj u Rudeshajmu i posetom vili Klementina u Vizbadenu. Dvadesetprvi susreti su završeni u nedeljnim popodnevnim časovima u frankfurtskom legendarnom ”Bost”-uz aforizmima Bojana Ljubenovića iz Beograda i izvođenjem odlomaka glumca Jovice Jašina iz Ljubenovićeve knjige “Pisma iz Srbije”. Knjiga “Pisma iz Srbije” je dobitnik nagrade Radoje Domanović za najbolju satiru u Srbiji za prošlu godinu.

Gosti umetnici 21. Majskih sureta:
Iz Srbije, Novica Sovrlić, predsednik književnog društva Kosova i Metohije i potpredsednik Udruženja književnika Srbije iz Kosovske Mitrovice, Slavica Mastikosa – Panzalović, književnica iz Beograda, Slavica Rakić i Radmila Panzalović, prosvetni radnici i dugogodišnji saradnici „Sedmice“, Branko Miškovich, vajar i Bojan Ljubenović književnik, svi iz Beograda i Jovica Jašin, glumac iz Zrenjanina.
Iz Madjarske: Dragan Jakovljević, profesor istorije književnosti i urednik Srpskih nedeljnih novina, Milan Djurić, akademski slikar i direktor Srpskog kulturnog i dokumentacionog centra, Diana Kondić-Djurić, menadzer za medije i kulturu i Radojka Filaković, novinar, svi iz Budimpešte.

Iz Francuske: Danica Dana Dodić poetesa, Ranka Todorović-Grubešić poetesa i Nikola Šuica, pesnik, romanopisac i satiričar iz Pariza. Iz Švajcarske: Milisav Djurić, predsednik Udruženja srpskih pisaca Švajcarske, Milena Čanković, poetesa, Snežana Petrović, poetesa, Radmila Miljković poetesa, Snežana Milovanović poetesa, Violeta Aleksić poetesa i Milisava Radojević poetesa. Iz Republike Srpske: Živko Vujić, književnik iz Banjaluke i Branko Rusmir, slikar iz Kotor Varoša. Iz Nemaccke: Desa Burazor-Aslanidu romanopisac , Đorđ Dinčić, muzičar (gitara) iz Štutgarta, Milica Kloze, socijalni radnik i kulturni pregalac iz Minhena, Marija Radivojević, poetesa, Zoran Plavšić, pesnik iz Minhena, Gordana Pirel-Zejnelagić, pesnikinja iz Virzburga, Zagorka Bunthorsade, peotesa, Ruža Mijović, poetesa, Miodrag Miki Milenković, pisac, Vlađa Milić-Bakić, poetesa, Pero Marčeta, pisac, Zlata Ikanović, poetesa, Aleksandra Botić, poetesa i slikar, Ružica Cvetković – Pfajfer, poetesa, Mirjana Lukić poetesa, Miloš Milojević, pisac, Diana Pijetlović, poetesa i Ljubisa Simic pesnik svi iz Frankfurta.

Check Also

Povezivanje institucija u kampanji zaštite imovinskih prava Srba u Federaciji

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon i pomoćnica direktora …