Mali Vukovarčani kod predsednika Nikolića

izvor: Tanjug

Grupa mališana iz Vukovara, koji pohađaju vrtić „Vukovar 2“  u kojem se nastava odvija na srpskom jeziku i ćiriličkom pismu, posetili su danas Predsedništvo Srbije, gde su se družili sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem uručili mu poklone i preneli pozdrave svojih bližnjih. 

deca kod predsednika
Foto: Goran Pantin

Mališani, njih osmanaestoro, u Predsedništvu su igrali uz dečije pesme, a u holu im se potom pridružio predsednik Nikolić.

Jedan od dečaka preneo je predsedniku Srbije pozdrave svog dede, a jedna devojčica mu je rekla da je otac zamolio da se slika sa predsednikom.

Mališani su predsedniku Nikoliću uručili poklon – simbol grada Vukovara i crtež.

Deca su se slikala sa predsednikom i njegovim saradnicama, Stanislavom Pak i  Jasminom Mitrović Marić, koje su mališanima pričale o tome šta je posao predsednika Srbije koji, uprkos mnogim obavezama, uvek misli na decu.

predsednistvo savetnice
Foto: Goran Pantin

Posetu dece iz Vukovara organizovali su predškolska ustanova Dečji dani, Stari grad Beograd i vrtić „Vukovar 2“, u saradnji sa Upravom za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Srbije, i uz podršku Zajedničkog veća opštine Vukovar.

Mali Vukovarčani su u trodnevnu posetu Beogradu doputovali juče, a ranije danas primio ih je patrijarh Irinej. 

Zahvaljujući donaciji Pozorišta „Boško Buha“ deca su gledala predstavu „Mala sirena“, a u Dečjem kulturnom centru posebno za njih je organizovana Kreativna radionica likovne i primenjene umetnosti.

Oni će sutra obići Skupštinu Srbije, a sa njima će se družiti i prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Iz Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu su naveli da je značaj ovakvih poseta nemerljiv, da je reč o približavanju matične države i pripadnika srpskih zajednica regiona, te da je u tom smislu organizovano da celokupnu posetu prati i grupa od četiri srpska novinara iz Hrvatske, Rumunije, Makedonije i Albanije, koji su trenutno na praksi u Beogradu.

Kako su najavili, Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu MSP -a će nastaviti da podržava srpsku zajednicu kroz slanje udzbenika, didaktičkog materijala i lektire.

Check Also

Gujon o Oluji: Ne smemo da zaboravimo 1.881 ubijenog Srbina i 220.000 prognanih

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon je izjavio da …