Mališani iz Vukovara u Beogradu

U okviru brojnih manifestacija obeležavanja Dana Evrope, kada se tradicionalno otvaraju vrata institucija i organizuju različite aktivnosti i skupovi namenjeni miru i solidarnosti među evropskim zemljama, u poseti Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije – na Dan otvorenih vrata u Muzeju diplomatije, boravila je neobično brojna „delegacija“ 126 mališana iz Vukovara u pratnji 14 vaspitača. Nakon posete O.Š. Vuk Karadzić iz Kraljeva po programu „Kad porastem biću diplomata“ ovo je, do sada, prva i najveća organizovana poseta dece iz regiona.

Pomoćnik ministra ambasador Aca Jovanović pozdravio je mališane ukazavši da je ove godine navršena 72. godišnjica završetka Drugog svetskog rata pobedom nad fašizmom i 67 godina od pokretanja inicijative za stvaranje današnje Evropske unije, nakon razaranja i patnji Drugog svetskog rata, i da su deca ukras i nada boljeg sveta.

Poželevši im bezbrižno i srećno detinjstvo, naglasio je da ta dva važna događaja u istoriji Evrope imaju poseban značaj, jer su označili prekretnicu u odnosima evropskih zemalja i otvorili put stvaranju zajednice zemalja na kontinentu sa koga su započeta oba svetska rata. Poželeo im je da rastu uz evropske vrednosti i civilizacijske tekovine čovečanstva, kao što su garantovana dečja i ljudska prava. Naglasio je da je ove godine 70 godina UNICEF-a i najavio da će u Muzeju diplomatije biti, početkom jeseni, organizovan Javni čas o dečjim pravima i Izložba o UNICEF-u na koju će biti pozvani da ponovo dođu, a koja se priprema sa direktorom Kancelarije UNICEF-a u Beogradu Mišel Sent-Loom direktnim potomkom legendarnog ambasadora Haitija Emila Sent Loa koji je predstavio Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima na Generalnoj skupštini UN-a 10. decembra 1948. godine.

Na kraju druženja mališani su pre odlaska nacrtali svoje porukice ministru Ivici Dačiću za Dan Evrope sa svojim željicama, koje će biti uramljene i postavljene u Muzeju diplomatije, a ambasador dr Ljiljana Nikšić uručila je prigodne poklon donacije Ministarstva spoljnih poslova: slikovnice „Heroji ćirilice“ i „Ljubičanstvenu priču o Danima jorgovana o Jeleni Anžujskoj i Urošu Nemanjiću, zatim poklone Zavoda za udzbenike i Turističke organizacije Beograda.

Predškolci iz Vukovara, Borovog sela, Negoslavaca, Trpinje, Bobote, Bršadina boravili su u jednodnevnoj poseti Beogradu u organizaciji Odbora za obrazovanje Zajedničkog veća opština Vukovar uz podršku Ministarstva spoljnih poslova – Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu.

Check Also

Srbi iz Pljevalja: Ovo je veliki dan za nas

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon zajedno s vladikom …