Manifestacija „Oj Kosovo, kolevko junaka, oj božure, cveće devojaka!“ u Barbaranu

Izvor: RTS

U Barbaranu, nedavno je održana jesenja manifestacija udruženja „Vidovdan”iz Vićence, pod nazivom „Oj Kosovo, kolevko junaka, oj božure, cveće devojaka!“ U programu su učestvovala mnoga kulturno-umetnička udruženja kao što su: „Jelek“ iz Arzinjana, „Sveti Sava“ iz Valdanja, „Homolje“ iz Kreaca, „Veljko Dugošević“ iz Kučeva i orkestar „Oluja“, takođe iz Kučeva.

Druženje je, čitanjem pesama potkrepila književnica Rada Rajić Ristić, koja je svoje stihove čitala na italijanskom, a Svetlana Stanojlović na srpskom.

Lokalni hor iz Barbarana sa karakterističnim nazivom „Bolje je pevati“ dalo je posebnu notu saradnje i kulturne razmene između lokalnog stanovništva, njihovih institucija, naših sugrađana i predstavnika naših udruženja.

Manifestaciju su podržale i lokalne institucije. Nije izostala ni domaća, tradicionalna kuhinja, tako da gosti nisu ostali gladni.

,,Manifestaciju „Oj Kosovo, kolevko junaka, oj božure, cveće devojaka!“ smo organizovali sa ciljem da se naši ljudi okupe i druže uz muziku, pesmu, stihove i dobru trpezu. Dva-tri puta godišnje udruženje „Vidovdan“ oragnizuje ovu vrstu manifestacije, druženja upravo sa ciljem da se vidimo, sarađujemo i tako budemo na okupu bar u takvim prilikama, pošto su svakodnevica i obaveze prepreka češćim susretima. Zadovoljan sam ishodom i posetom. Želim da se svima zahvalim na naporu, trudu i velikoj želji da ova manifestacija ima dobar odziv. Koristim ovu priliku da se odužim rečima pohvale svim učesnicima u programu, kao i predstavnicima udruženja „Krune“, „Mokranjca“, „Kapije Šumadije“ i srpskog kluba ribolovaca , a pogotovu fotografima Nenadu Martinoviću i Vojčetu Nestoroviću, koji su naši verni pratioci i bez čijih aparata nije mogao ni da se zamisli ovaj svečani susret“, rekao je Dejan Mitić.

„Posebno moram da istaknem da je Luka Krako, italijanski student, koji je za diplomski rad izabrao Srbiju i srpsku kulturu, pomogao oko pripreme programa i čitao narodnu epsku pesmu o Marku Kraljeviću na italijanskom. Srbi i Italijani, rame uz rame, za učvršćivanje međuljudskih odnosa. Bolje od ovoga nije moglo„, zaključio je predsednik udruženja „Vidovdan“ iz Vićence, Dejan Mitić.

Manifestaciju je podržalo Ministarstvo spoljnih poslova – Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Republike Srbije.

 

 

Check Also

Srbi iz Pljevalja: Ovo je veliki dan za nas

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon zajedno s vladikom …