Manifestacija „Teslin narod“

Teslina naučna fondacija Srbija i Teslina naučna fondacija SAD su u okviru manifestacije „Teslin narod 2016“ u periodu od 4. do 17. jula 2016. na više lokacija u Beogradu su nizom događaja obeležile 160 godina od rođenja Nikole Tesle.

kuca kralja petra

Centralni događaj manifestacije „Teslin narod 2016“održan je 9. jula, u Kući Kralja Petra u Beogradu kada je svečano obeležen dan rođenja Nikole Tesle kulturno-umetničkim programom i dodelom priznanja najzaslužnijima, kao i prezentacijom eksponata, autora Radomira Putnika, Branislava Juranovića i Gorana Marjanovića. Događaj koji je bio veoma posećen, prisustvovali su i pojedinci i predstavnici udruženja srpske dijaspore iz čitavog sveta.

tribina

U okviru „Dana dijaspore u Beogradu“, održanom 7. jula, u prostorijama Univerziteta Singdunum, održan je skup koji su posetili pojedini pripadnici srpske dijaspore i omladinskih i drugih udruženja iz sveta i to od SAD, Kanade, preko Evrope, do Australije. Posebnost ovog okupljanja bilo je to što je ovaj događaj bio posvećen mladima, studentima iz dijaspore i matice. U toku dva panela mladi su iskazali svoje viđenje povratka mladih u maticu, kao i saradnje u promociji Srbije i srpske kulture širom sveta, kao i saradnje u oblasti obrazovanja, kulture i razmene studenata. Prisutnima je posebno bio interesantan panel „Dijaspora, mladi i povratak“. Na završetku događaja prisutni su mogli da posete malu izložbu i prezentaciju eksponata koju je priredila Teslina naučna fondacija Srbija.

Propratni deo manifestacije obeležilo je i nekoliko tematskih sastanaka pojedinaca i predastavnika pojedinih organizacija iz matice i dijaspore, koji su održani u svečanoj sali Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova. Teme sastanaka su bile saradnja, humanitarni rad i budući projekti.

Check Also

Međunarodna umetnička kolonija ,,Lastva-Trebinje“

U turističkom kompleksu „Grad sunca“ kod Trebinja je u proteklih nekoliko dana organizovana je međunarodna …