Maraton srpskog folklora u Aradu

U centralnom parku ispred Narodnog pozorišta u Aradu, održan je „12. Maraton srpskog folklora“ u organizaciji Saveza Srba u Rumuniji, Ministarstva kulture Vlade Rumunije, Županijskog saveta i Centra za kulturu Županije Arad.

Učesnike i goste manifestacije pozdravili su zamenica predsednika Županijskog saveta, Klaudija Bogičević, zamenik gradonačelnika Arada, Bognar Levente, potpredsednik Saveza Srba u Rumuniji, Slavoljub Adnađ i generalni konzul Republike Srbije u Temišvaru, Vladan Tadić.

U pozdravnim govorima, posebno je naglašen značaj očuvanja kulturne i muzičke baštine svih naroda koji žive na ovim prostorima, kao sastavnih delova kulture i istorije nastale zajedničkim životom na prostoru zapadne Rumunije. Generalni konzul Tadić, izrazio je zadovoljstvo što se maraton srpskog folklora po prvi put održava u Aradu, gradu jedinstvenom po svojoj istoriji, arhitekturi i multikulturalnosti. Naglasio je da su u stvaranju današnje slike Arada, kroz njegovu istoriju, snažan pečat ostavili mnogi znameniti Srbi, koji su u njemu živeli i stvarali ali da i danas srpska nacionalna zajednica na ovim prostorima, ima veoma važnu i zapaženu ulogu u kulturnom životu ovog grada.

Na manifestaciji je nastupilo više od 600 izvođača iz srpskih kulturno-umetničkih društava iz Rumunije i Srbije, pred više hiljada okupljenih građana.

(Izvor: ,,Naša reč“ Temišvar)

Check Also

Srbi iz Pljevalja: Ovo je veliki dan za nas

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon zajedno s vladikom …