Martovski pogrom obeležen u Budimpešti

Akciji obeležavanja pogroma srpskog stanovništa sa Kosova i Metohije pridružili su se i Srbi iz Mađarske. U prostorijama Srpskog kulturnog centra u Budimpešti, u saradnji sa Ambasadom Republike Srbije u Mađarskoj, 18. marta prikazan je dokumentarni film „Zločin bez kazne”, kao i izložba fotografija koja svedoči o martovskim stradanjima na Kosovu i Metohiji.

Prisutnima su se obratili Milan Đurić, direktor Kulturnog i dokumentacionog centra Srba u Mađarskoj i Lepša Štulić, ministar savetnik, otpravnik poslova u Ambasadi Srbije u Budimpešti.

U svom obraćanju, gospođa Štulić podsetila je na činjenicu da je prošlo devet godina od izbijanja najvećih etničko motivisanih napada na Srbe na Kosovu i Metohiji i na njihovu kulturnu i versku baštinu

Štulićeva je iznela i podatke o stradanju ljudi, njihovih kuća, crkava od opšteg značaja ne samo za srpsku nego i za svetsku kulturu, o skrnavljenju srpskih grobalja, uništavanju matičnih knjiga i svega što svedoči o vekovnom postojanju Srba na Kosovu i Metohiji.

Oni su se zahvalili svima koji su se odazvali zajedničkom pozivu i što su svojim dolaskom svestrano podržali ovu akciju, kojom je na dostojanstven način obeležena deveta godišnjica pogroma srpskog i nealbanskog stanovništva.

U talasima nasilja na prostoru Kosova i Metohije, u periodu od 17. do 19. marta 2004. godine, ubijeno je 19 osoba, proterano više od 4.000 Srba, etnički je očišćeno šest gradova i devet sela, zapaljeno 35 crkava, a porušeno, zapaljeno ili teško oštećeno blizu 1.000 srpskih kuća.

Check Also

Srbi iz Pljevalja: Ovo je veliki dan za nas

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon zajedno s vladikom …