Matković: Ekonomske veze prioritet

Аmbasador Republike Srbije u SAD Đerđ Matković boravio je u Čikagu 14. i 15. maja 2015. godine, gde se susreo sa predstavnicima srpske zajednice, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Амбасадор Р Србије у САД
Đerđ Matković, ambasador R Srbije u SAD

Tom prilikom ambasador Matković posetio je Sabornu crkvu svetog Vaskrsenja, srpsko-američki muzej ,,SvetiSava“, kao i Akademiju ,,Sveti Sava” i upoznao se sa radom jedine škole u Čikagu koja ima nastavu i na srpskom jeziku.

Posebna pažnja posvećena je mogućnostima za unapređenje ekonomskih veza između dijaspore i matice.

U tom kontekstu, ambasador Matković posetio je kompaniju PMI Cartoning u Elk Grove Village koja je pokazala interes da investira u Srbiju. U Generalnom konzulatu je, u saradnji sa Srpsko- američkom privrednom komorom, organizovan susret ambasadora sa poslovnim ljudima i predstavnicima dijaspore na temu “Značaj dijaspore u ekonomskoj saradnji sa Srbijom – mogućnosti i izazovi”.

Tokom razgovora ambasadora Matkovića sa zvaničnicima države Ilinois razmenjena su mišljenja o daljoj saradnji između RS i Ilinoisa, odnosno bratskih gradova Beograda i Čikaga.

U toku svoje posete ambasador Matković je za časopis Srpsko ogledalo iz Čikaga pozvao sve pripadnike dijaspore na saradnju sa Ambasadom R Srbije u Vašingtonu.

“ Moja želja je da pomognemo svima koji imaju planove da investiraju u Srbiju, da zaključe poslove sa srpskim firmama ili jednostavno žele da posete svoj rodni kraj (ili zemlju porekla). Moji saradnici i ja kao ambasador, stojimo svima na raspolaganju, slobodno nas kontaktirajte, nastojaćemo da vam pomognemo i da odgovorimo na vaša pitanja. Dva naša generalna konzulata (u Njujorku i Čikagu) su vam takođe na raspolaganju za pomoć. Naš cilj je da uspostavimo što bliže kontakte sa vama, da vas bolje upoznamo i da što vernije prenesemo vaše želje, predloge i sugestije, matici.“, rekao je Ambasador R Srbije u Vašingtonu, Matković za čikaško Ogledalo.

Intervju možete pročitati OVDE

 

Check Also

Gujon o Oluji: Ne smemo da zaboravimo 1.881 ubijenog Srbina i 220.000 prognanih

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon je izjavio da …