Medicinska dijaspora peti put u Beogradu

Izvor: Tanjug

Redovni susreti naših lekara i eksperata na polju medicinskih nauka iz zemlje i dijaspore doprinose stalnom unapređenju međusobnih veza i stručne saradnje, istaknuto je danas na svečanom otvaranju Pete konferencija srpske medicinske dijaspore.

Pozdravljajući učesnike dvodnevnog skupa, koji se održava u organizaciji fondacije princeze Katarine Karadorđević i Univerzitetske dečje bolnice u Tiršovoj, episkop remezijanski Andrej je preneo blagoslov patrijarha srpskog Irineja i njegovo žaljenje što ga je put sprečio da im lično poželi uspeh.

On je dodao da je patrijarh želeo da ukaže poštovanje princezi Katarini Karadorđević „za njeno životno delo i za to što uspeva da u Srbiji okuplja lekare iz dijaspore“.

„Posebno sam srećan što vidim da su naši lekari iz inostranstva, kao i naši lekari iz Srbije pokazali veliko interesovanje za skup“, rekao je princ Aleksandar Karađorđević i dodao da se iskreno nada da će održavanje ovog važnog skupa postati tradicija.

Ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar izrazio je zadovoljstvo što se „odazvao impozantan broj izvanrednih strucnjaka“, ističući da konferencija ima veliki značaj „u uključivanju srpske medicine u svetske tokove“.

Ministar je izrazio posebnu zahvalnosti princezi Katarini „na ličnom zalaganju i entuzijazmu da preko svoje fondacije, koristeći lične kontakte, nesebično pomaže našem narodu, kao i na velikom trudu na povezivanju sa svetski poznatim zdravstvenim ustanovama i vrhunskim ekspertima“.

Predstavnik Kancelarije za saradnju sa dijasporom Aleksandar Vlajković istakao je da je Konferencija srpske medicinske dijaspore „najznačajniji skup koji matica organizuje sa našim ljudima u svetu“ i time daje „primer kako da se iskoriste neiskorišćeni potencijali naših ljudi u inostranstvu“.

Kad je u pitanju saradnja sa dijasporom, više od opreme i edukacije nam treba „međusobna povezanost, umrežavanje sa kolegama koje nose napredak u medicini“, rekao je dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu prof. dr Nebojša Lalić, ističući da je fakultet sa zadovoljstvom prihvatio da podrži organizaciju skupa.

Predsednik Srpskog lekarskog društva, akademik Radoje Čolović, ocenio je da su „lista predavača i renome institucija iz kojih dolaze garancija da će skup uspeti“.

Obraćajući se učesnicima i organizatorima konferencije, princeza Katarina im je poručila da zajedno „treba da damo doprinos da sistem zdravstvene zaštite u Srbiji postane bolji, efikasniji i dostupniji svim našim građanima“ i da time „donesemo bolju budućnost našoj zemlji“.

„Vi ste potrebni ovoj zemlji, kao i vaše znanje, a naš narod vam se zahvaljuje na želji da pomognete“, rekla je princeza Katarina.

Na dvodnevom skupu, niz različitih tema biće obuhvaćen simpozijumima, predavanjima i radnim sesijama sa fokusom na medicinsku genetiku, KanMed program rađen u saradnji sa kanadskim Kraljevskim koledžom lekara i hirurga, žensko zdravlje sa patologijom dojke, psihijatriju, kao i gerontologiju i bolesti starijeg doba.
Program je rađen u saradnji sa Medicinskim fakultetom Univerziteta u Beogradu i Svetskom zdravstvenom organizacijom, a dobio je akreditaciju Zdravstvenog saveta Srbije kao međunarodni simpozijum.

Konferenciju su podržali Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije, Kancelarija za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Vlade Republike Srbije, Medicinski fakultetet Univerziteta u Beogradu, Srpsko lekarsko društvo, Svetska zdravstvena organizacija, Srpski medicinski odbor i Lajflajn humanitarna organizacija.

Svečanom otvaranju su prisustvovali i mnogobrojni gosti iz značajnih institucija, među kojima su i bili i ambasadori, predstavnici Svetske zdravstvene organizacije, kao i medicinskih odbora humanitarne organizacije Lajflajn iz SAD i Kanade.

Check Also

Selaković i Gujon s dijasporom u sedištu SNO u Čikagu

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković poručio je Srbima u Čikagu da su državi Srbiji, kao …