Međuvladin mešoviti odbor za nacionalne manjine

Nakon tri godine pauze održana je sednica Međuvladinog mešovitog odbora za nacionalne manjine između R Srbije i R Hrvatske koje je formiran na osnovu Sporazuma o zaštiti prava manjina u Srbiji i Hrvatskoj. Šesto zasedanje ovog odbora započeto je 22. oktobra 2014. u Državnoj rezidenciji Zagrebu, a nastavljeno 23. oktobra u Vrhovinama u Lici.

MMO

Članovi MMO-a analizirali su realizaciju preporuka donetih na prethodnim zasedanjima, razgovarali o pitanjima od nacionalnog interesa za obe manjine, i doneli neke nove preporuke.

Delegacije obe države istakle su konstruktivnu i pozitivnu atmosferu u kojoj se odvijala sednica i izrazile zadovoljstvo postignutim, kao i dobru volju i odlučnost da se otvorena pitanja rešavaju. Kao posebno važno istaknuto je osnivanje katedri hrvatskog jezika u Srbiji i srpskog jezika u Hrvatskoj na kojima bi se školovali nastavnici koji će držati nastavu učenicima u Srbiji na hrvatskom jeziku i u Hrvatskoj na srpskom jeziku.

„Raduje me da je sednica održana u konstruktivnoj atmosferi, uz postizanje apsolutnog konsenzusa o potrebi, ali i spremnosti za rešavanje svih otvorenih pitanja. Utvrdili smo okvire za realizaciju većine preporuka što je dobar osnov za nastavak unapređenja zaštite prava manjina u obe zemlje“, rekao je dr Zoran Mašić, kopredsednik srpske strane MMO-a.

„Zaista nam je drago da su pripadnici naših manjina prepoznali napredak, pozitivno atmosferu i želju da se sva otvorena pitanja reše. U tom smislu ova sednica je za sve nas ohrabrujuća i podstiče dalje korake“, rekla je Daria Krstičević, kopredsednik hrvatske strane MMO-a, direktorka Državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske.

Pre početka drugog dela sednice u Vrhovinama članove MMO-a pozdravili su Milorad Delić, načelnik opštine Vrhovine i Nikola Lalić, zamenik župana Ličko-senjske županije. Delić izrazio je zahvalnost što je upravo opština Vrhovine koja ukupno broji 1400 stanovnika izabrana za drugi deo zasedanja MMO-a.

U pauzi zasedanja članovi MMO-a su posetili Područnu školu Vrhovine Osnovne škole Zrinski i Frankopana, Otočac u kojoj se održava nastava srpskog jezika i pisma po C modelu, hram sv. Arhangela, Mihaila i Gavrila koji potiče iz 1748. godine, a čija je rekonstrukcija u toku, kao i drvnu industriju Drvo Vrhovine u kojoj su zaposleni pripadnici srpske nacionalne manjine. vrhovine skola Sporazum o zaštiti prava manjina u Srbiji i Hrvatskoj sprovodi se od 2005. godine. Na osnovu tog sporazuma formiran je Međuvladin mešoviti odbor koji ima zadatak da prati njegovo sprovođenje i podnosi preporuke vladama u vezi s ostvarivanjem Sporazuma.

Osim predstavnika organa i institucija zaduženih za sprovođenje preporuka i diplomata obe države, u MMO-u se nalaze i tri predstavnika srpske nacionalne manjine iz Hrvatske, kao i tri predstavnika hrvatske nacionalne manjine iz Srbije. Predstavnici Srba iz Hrvatske u Međuvladinom mešovitom odboru suAleksandar Milošević, zamenik predsednika Srpskog narodnog vijeća, Dragan Crnogorac, predsednik Zajedničkog veća opština i Milan Eraković, predsednik Županijskog veća srpske nacionalne manjine Primorsko – goranske županije.

Check Also

Gujon o Oluji: Ne smemo da zaboravimo 1.881 ubijenog Srbina i 220.000 prognanih

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon je izjavio da …