Memorandum o unapređenju saradnje Srbije i RS

Kancelarija za dijasporu i Srbe u regionu i Predstavništvo Republike Srpske za unapređenje ekonomske, naučno-tehničke, kulturne i sportske saradnje sa Srbijom radiće zajedno na izradi memoranduma o saradnji između Srbije i Srpske, kojim će se razraditi konkretni programi za jačanje veza između Srba s dve strane reke Drine.

Ovakvu saradnju dogovorili su direktorka Kancelarije dr Slavka Drašković i direktor Predstavništva Republike Srpske za saradnju sa Srbijom Mlađen Cicović na sastanku u Kancelariji. Oni su se dogovorili da Predstavništvo i Kancelarija zajedno rade na institucionalnoj postavci saradnje RS i Srbije u skladu sa važećim Sporazumom o specijalnim paralelnim vezama.

Mlađen Cicović je istakao da Prestavništvo RS ima slične aktivnosti i pravce delovanja kao i Kancelarija za dijasporu i da će u narednom periodu sarađivati kada su u pitanju programi za poboljšanje položaja srpske dijaspore. To će, prema njegovim rečima, dati značajan doprinos kvalitetnijoj poziciji Srba u rasejanju, ali i čvršćim vezama RS i Srbije.

Dr Slavka Drašković je naglasila da su za Vladu Srbije odnosi sa Srbima u regionu od suštinskog i prioritetnog značaja.

„Položaj Srba u okruženju je kritičan i što je najgore ima tendenciju pogoršavanja, a naša je namera da zajedno radimo na tome da rešavamo probleme i pitanja konkretnim merama. Sa RS imamo Sporazum o specijalnim odnosima i Kancelarija namerava da nastavi i novim memorandumom produbi tu dobru saradnju. Razgovarali smo i o zajedničkom nastupu u odnosu na našu dijasporu širom sveta, a verujem da će naše zalaganje doprineti ukupnim odnosima, ne samo Srbije i Srpske, već i Srbije i BiH“, zaključila je dr Drašković.

Check Also

Arno Gujon posetio Srbe u Federaciji BiH i podelio poklone đacima

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon podelio je đacima …