Memorandum OSSI i PKS

izvor: Privredna komora Srbije

PKS i Organizacija srpskih studenata u inostranstvu (OSSI) potpisale su Memorandum o razumevanju koji predviđa formiranje Srpske međunarodne ekspertske mreže i Međunarodne kancelarije alumnista za prenos znanja i razvoj.

foto pks ossi

Podaci da u Evropi radi oko 4000,  u Americi oko 6000 , kao i da je u poslednje četiri godine u SAD-u doktoriralo 450 naučnika iz Srbije dovoljno govore o potencijalima buduće saradnje PKS i OSSI, rekao je Marko Čadež, predsednik PKS prilikom potpisivanja Memoranduma. Najvažnije je da kroz naše zajedničke aktivnosti ostvarimo vezu sa našim naučnicima, mladim ekspertima koji žive i rade u inostranstvu, da ih ohrabrimo i da im u Srbiji ostvarimo uslove za rad, a oni da stave u funkciju razvoja Srbije svoja znanja, poznanstva i  njihove mreže, poručio je predsednik Čadež.

Memorandum podrazumeva mnoštvo zajedničkih projekata koji se pre svega odnose na prenos znanja koji naši studenti u inostranstvu imaju, rekao je Aleksandar Jakovljević, predsednik OSSI i najavio projekat formiranja Srpske međunarodne ekspertske mreže.

Aleksandar Protić, predsednik Alumni odbora OSSI primetio je da je PKS prva institucija u Srbiji koja na ozbiljan način pokušava da se posveti alumnistima iz inostranstva. On se nada da će se ubrzo kroz rad buduće Međunarodne kancelarije alumnista za prenos znanja i razvoj ostvariti značajni rezultati korisni za maticu.

OSSI je osnovana pre 18 godina, a glavne aktivnosti su usmerene na pomoć mladima iz Srbije pri odlasku na studije u inostranstvo, pomoć pri povratku u zemlju, kao i promocija Srbije u međunarodnim krugovima. Okuplja 4.000 članova i ima 11 lokalnih ogranaka koji se nalaze u državama sa velikim brojem studenata iz Srbije – SAD, Australija, Austrija, Bugarska, Velika Britanija, Grčka, Kanda, Nemačka, Francuska, Češka, Švajcarska.

Check Also

Donacija Srbije Srpskoj – pomoć u borbi protiv virusa Covid19

izvor: srbija.gov.rs Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas, zajedno sa potpredsednicom Vlade i …