Mesec srpske kulture u Mađarskoj

izvor:  dijaspora.rts.rs 

Šesti po redu „Mesec srpske kulture“ svečano je otvoren 18. septembra, koncertom pijaniste Mirka Miloševića i njegovih prijatelja u sali „Šolti“, na Muzičkoj akademiji „Franc List“, u centru Budimpešte. Manifestaciju „Mesec srpske kulture“ je podržalo Ministarstvo spoljnih poslova – Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu.

Mesec srpske kulture, Budimpešta

Najdužu i najposećeniju manifestaciju Srba u Mađarskoj sa uspehom već šestu godinu za redom organizuje Kulturni i dokumentacioni centar Srba u Mađarskoj, a u ime krovne srpske organizacije koja je i ove godine pokrovitelj praznika srpske kulure i umetnosti, prisutne je pozdravila predsednica Samouprave Srba u Mađarskoj Vera Pejić-Sutor. Ona je pozvala prisutne i širu srpsku i mađarsku javnost da proprati i predstojeće programe manifestaccije koja će trajati do 15. oktobra ove godine, javlja za Program za dijasporu RTS-a Dobrila Borojević.

Mesec srpske kulture, otvorio je ambasador Republike Srbije u Mađarskoj Rade Drobac, koji je u svom govoru istakao da ova manifestacija iz godine u godinu opravdava svoje postojanje.

„Ove godine prezentujemo spoj tradicije i moderne kulture. Srpska zajednica u Mađarskoj veoma je aktivana, ima brojne institucije, i, iako brojčano nevelika, nastoji da očuva bogatu srpsku kulturu. Zadatak svih nas, i u domovini Srbiji i ovde u Mađarskoj, jeste da sačuvamo naš jezik, ćirilicu, našu kulturu sa kojom se svi identifikujemo, i da u tome budemo jedinstveni. Uprkos nekim problemima, koje možda drugačije sagledavamo, Mađarsku i Srbiju povezuju brojne zajedničke veze. Imamo zajedničke projekte i dinamika političkih susreta je na zavidnom nivou. Obe zemlje s pažnjom i poštovanjem odnose se prema manjinama i na tome i dalje treba da radimo“, rekao je ambasador Drobac i poželeo prisutnima srdačnu dobrodošlicu u ime Republike Srbije i ambasade u Budimpešti.

Čast da svojim koncertom otvori umetnički program Meseca srpske kulture u Mađarskoj, pripala je već afirmisanom pijanisti mlađe generacije, tridesettrogodišnjem Mirku Miloševiću, koji je prvi put ove večeri nastupio na Muzičkoj akademiji Franc List, gde je ne tako davno i diplomirao – na odseku za dzez. Ovaj umetnik je izveo solo numere svojih uzora, kao i sopstvene kompozicije, objedinjujući tako eksperimentalnu neoromantiku i moderni svetski dzez, sa primesama podneblja i senzibiliteta koji nosi u sebi.

Zahtevan dvočasovni program obuhvatio je i adaptaciju pomaške srpske narodne pesme iz zbirke Tihomira Vujičića, pesme iz predstava ovdašnjeg Srpskog pozorišta u izvođenju Milana Rusa, kao i srpsku verziju numere iz mjuzikla Kosa, o senama koje lutaju Tekelijinim zavodom.

Publika je u sali Šolti uživala u fantastičnom nastupu pijaniste koji je muziciranje na klasičnom koncertnom klaviru marke Stenvej, upotpunio sviranjem na velikom sintisajzeru. Publiku je iznenadio i nekom vrstom manje klavijature, koju je okačio oko vrata i svirajući, uživao sa svojim prijateljima na sceni.

Mirku su te večeri, uz glumca Milana Rusa koji je nastupio u ulozi vokalnog soliste, svesrdnu podršku prižili i prijatelji i kolege, profesionalni muzičari: Andraš Jas na saksofonu, Timi Kulai, vokal i Trio ZPO, koji su činili: Viktor Hars – bas, Žolt Madai – bubnjevi i Aron Koš-Hutaš – truba.

U znak zahvalnosti za fantastičan nastup i divno veče koje je podario publici, direktor Kulturnog i dokumentaciog centra Milan Đurić uručio je na kraju koncerta veliki šampanjac Mirku Miloševiću, koji će svakako imati razloga za slavlje sa prijateljima. Đurić je, takođe, pozdravio publiku i poručio da neka prijatna iznenađenja slede i narednih dana i nedelja, u okviru ove manifestacije.

Svečanom otvaranju Meseca srpske kulture prisustvovao je i ambasador Bosne i Hercegovine u Mađarskoj Aleksandar Dragičević, zatim Borbala Pribai iz Ministarstva za ljudske resurse u Mađarskoj, kao i ambasador Švajcarske u Mađarskoj. Program su tokom svečane večeri na srpskom i mađarskom jeziku vodili Zorica Jurković Ember i Branimir Đorđev, a Srpske nedeljne novine su medijski partner.

Završna svečanost povodom zatvaranja Meseca srpske kulture, biće održana 15. oktobra u Ambasadi Republike Srbije u Budimpešti.

 

Check Also

Gujon o Oluji: Ne smemo da zaboravimo 1.881 ubijenog Srbina i 220.000 prognanih

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon je izjavio da …