Mešoviti odbor o unapređenju prava manjina u Srbiji i Hrvatskoj

MešovUnapređenje prava manjina na svim nivoima u Srbiji i Hrvatskoj bila je glavna tema sedme sednice Mešovitog odbora za nacionalne manjine dve zemlje u Beogradu, održane 31. januara ove godine.

Državni sekretar Ivan Bošnjak najavio je održivost svakodnevnog života kao glavnu preokupaciju učesnika sastanka, dok kopredsedavajući s hrvatske strane Zvonko Milas očekuje da se učine koraci koji će relaksirati odnos dve države, posebno u korist manjina u obe zemlje.

Sastanak je počeo u Palati Srbija, a nastavljen u Bačkom Monoštoru.

Državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Ivan Bošnjak kaže da će sva pitanja koja muče manjine u Srbiji i Hrvatskoj biti otvorena na narednim sednicama, te navodi da hrvatska manjina u Srbiji ima svoje predstavnike na svim nivoima vlasti, lokalnom, pokrajinskom, republičkom.

„Obrazovanje i zapošljavanje, posebno u javnom sektoru, biće glavna tema ove sedme sednice odbora“, rekao je pre sastanka Bošnjak.

Dodao je da će održivost svakodnevnog života biti u fokusu današnjih razgovora na kojima učestvuje 20 predstavnika državnih organa Srbije i Hrvatske, kao i predstavnika manjina.

Kopredsedavajući sa hrvatske strane Zvonko Milas podsetio je da se sedmi sastanak održava nakon pauze od tri godine, kao i da je Hrvatska zajedno sa Mađarskom bila primer 2016. po dobroj zaštiti manjinskih prava u EU.

„Očekujem da ćemo učiniti korake koji će odnos dve države relaksirati u cilju bolje saradnje, a sve na dobrobit manjina koje žive u Srbiji i Hrvatskoj“, rekao je Milas.

Dodao je da je pitanje zastupljenosti hrvatske nacionalne manjine za njih ključno, da hrvatska manjina u Srbiji bude zastupljena na svim nivoima vlasti, kao „srpska manjina u Hrvatskoj“.

„Verujem da će do toga doći“, rekao je Milas i dodao da je važno da se ubuduće sastanci Međuvladinog mešovitog odbora održavaju svake godine i da se pitanja koja se otvore na tim sastancima i reše.

Međuvladin mešoviti odbor za manjine sa Hrvatskom formiran je u cilju pune implementacije i otvaranja garantovanih prava i mogućnosti pripadnika hrvatske manjine u Srbiji i Srba u Hrvatskoj.

Prvog dana sednice Mešovitog odbora za nacionalne manjine dveju zemalja učesnicima se obratio i ministar državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Srbije Branko Ružić.

(Izvor: Tanjug)

Check Also

Arno Gujon posetio Srbe u Federaciji BiH i podelio poklone đacima

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon podelio je đacima …