Mileva Marić u Srpskom vrtu u Americi

Aleks Mačeski, počasni srpski konzul u Ohaju, i Uprava za dijasporu postavljaju spomen-obeležje slavnoj naučnici. Bista će se nalaziti u Rokfelerovom parku u Klivlendu. Svečanost za Vidovdan

Mileva_Maric_bista_USA_2016
Bista je rad akademskog vajara Ivana Felkera

VELIKA srpska naučnica Mileva Marić Ajnštajn dobija svoju bistu usred Amerike! Kako „Novosti“ saznaju, na incijativu Aleksa Mačeskog, počasnog konzula Srbije u državi Ohajo, a uz pomoć Uprave za dijasporu, spomenik će biti postavljen na svečanosti na Vidovdan, 28. juna.

Bistu naše slavne naučnice, koja će krasiti Srpski vrt u Klivlendu, kako nam je otkrio Vukman Krivokuća, pomoćnik u Upravi za dijasporu i Srbe u regionu MSP-a, je uradio akademski vajar Ivan Felker po motivima jedne od najpoznatijih, inače retkih, fotografija.

– Ovo je prvo spomen-obeležje ove velike Srpkinje u Americi, a biće postavljeno u Rokfelerovom parku koji se nalazi u centru Klivlenda – kaže Krivokuća.

Inače, u Klivlendu živi 112 nacija iz celog sveta. Poštujući tu nacionalnu mešanost grad je još 1910. godine formirao Kulturnu baštu u kojoj je svaka nacija podigla svoj vrt. Bašta je nastala u Rokfelerovom parku, na površini od 12 hektara. Ideju je osmislio Leo Veidental, a diznajnirao je arhitekta Ernest Bovdič.

– Jedna od prvih nacija koja je podigla svoj vrt bila je Kraljevina Jugoslavije, koja je 1930. godine u svom vrtu podigla bistu Petra Petrovića Njegoša – govori Aleks Mačeski, potomak srpskih doseljenika iz Like i počasni konzul Srbije u državi Ohajo.

Kulturna bašta Klivlenda je nastala kao potreba da doseljene nacije sačuvaju svoj kulturni identitet. U ovom poduhvatu izgradnje vrta Kraljevine Jugoslavije učestvovao je arhitekta Đorđe Voinović, čiji je sin Džordz Voinović bio gradonačelnik Klivlenda od 1978. do 1988. godine i potom senator SAD. Početkom 21. veka na placu broj 32 konzul Aleks Mačeski je pod devizom „Samo sloga Srbina spasava“ ujedinio Srbe iz Klivlenda oko ideje da ožive i prošire Srpski vrt.

Представници Срба из Кливленда испред споменика Светом Сави
Predstavnici Srba iz Klivlenda ispred spomenika Svetom Savi
Vukman_Krivokuca_i_Aleks_Maceski
Vukman Krivokuća i Aleks Mačeski

GROB U CIRIHU

VUKMAN Krivokuća je najzaslužniji što je u Švajcarskoj, gde je naša naučnica umrla 1948. godine, pronađen i obeležen grob Mileve Marić Ajnštajn. Lično je na groblju Nordhajm u Cirihu 14. juna 2009. godine postavio spomen-ploču na njenu grobnicu i time je ovu Srpkinju spasao od zaborava.

MUZEJ VELIKANA

SRPSKI vrt u Klivlendu je pravi srski muzej pod vedrim nebom. U njemu su biste Svetog Save, Petra Petrovića Njegoša, Kralja Petra Prvog Karađorđevića, Vuka Stefanovića Karadzića, Stevna Mokranjca, Mihaila Pupina, Nikole Tesle…

Izvor: večernje Novosti

Check Also

Počele sa radom 4 nove dopunske škole srpskog jezika na Malti

U subotu i nedelju, 16. i 17. oktobra, održani su prvi časovi u okviru projekta …