Ministar Dačić podržao aktivnosti Udruženja radnika i invalida rada iz Hrvatske

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić primio je predstavnike Udruženja radnika i invalida rada izbeglih iz Hrvatske sa sedištem u Banjaluci. 
Predstavnici Udruženja su upoznali ministra Dačića sa problemima u ostvarivanju osnovnih ljudskih prava, uključujući ekonomsko-socijalna prava državljana Bosne i Hercegovine srpske nacionalnosti koji su izbegli iz Hrvatske u periodu 1990-1996. godine.
Ukazali su na sistemski primenjivanu etničku diskriminaciju od strane državnih organa Hrvatske u pogledu uskraćivanja prava na povratak nepokretne i pokretne imovine, negiranje stečenih prava na penziono i invalidsko osiguranje za lica koja su živela u Hrvatskoj pre izbijanja sukoba, opstrukcije regulisanju statusnih pitanja u Hrvatskoj, kao i diskriminisanje velikog broja ljudi u ostvarivanju prihoda po osnovu privatizacije po osnovu minulog i tekućeg rada.
Ministar Dačić je ukazao da je za žaljenje činjenica da masovne nepravde učinjene prema pripadnicima srpskog naroda koji su izbegli iz Hrvatske još uvek nisu otklonjene.
Podržao je aktivnosti Udruženja radnika i invalida rada i preneo spremnost Republike Srbije da im pruži svu neophodnu pomoć u borbi za ostvarivanje njihovih legitimnih prava.

Check Also

Gujon o Oluji: Ne smemo da zaboravimo 1.881 ubijenog Srbina i 220.000 prognanih

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon je izjavio da …