Ministar Dačić uručio Viteza svetosavskog pacifizma Mili Malruni

Govor prvog potpredsednika Vlade Srbije i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića povodom uručenja Viteza svetosavskog pacifizma Milici-Mili (Pivnički) Malruni:

„Vaše ekselencije,
Dame i gospodo,
Uvaženi gosti,

Dozvolite mi da, na samom početku, izrazim posebno zadovoljstvo činjenicom da smo se danas okupili u Muzeju srpske diplomatije tako lepim i svečanim povodom. Danas ćemo, na moje veliko zadovoljstvo, uručiti Viteza svetosavskog pacifizma našoj Milici Mili Pivnički Malruni, osobi koja ovo značajno priznanje svakako zaslužuje.

Od poslednje posete Milice Mile (Pivnički) Malruni svojoj otadzbini, proteklo je 35 godina. Ali ni ona, niti njena porodica nisu zaboravili Srbiju i Srbe tokom tog perioda. I kada je bila Prva dama Kanade u periodu između 1984. i 1993. godine, pa sve do danas, ostala je ponos majka Bobe i oca Dimitrija Pivničkog, ali i ponos Srbije, jer je znala kako da sačuva srpski identitet, veru i jezik, istovremeno dajući doprinos razvoju srpsko-kanadskih veza.

Dame i gospodo,

Srpska dijaspora predstavlja važan resurs razvoja same Srbije, ali i nezamenjiv most saradnje sa državama i narodima širom sveta. Porodica Pivnički primer je onoga kako bi dijaspora trebala da se ophodi prema matici i zato dozvolite da kažem nekoliko reči o njoj.

Pivnički su Novobečejci koji su se 1958. godine iselili u Kanadu, nastavivši da čuvaju srpski identitet i tradiciju u toj dalekoj zemlji. Otac Mile Malruni Pivnički, dr Dimitrije Pivnički, završio je svoje studije na Medicinskom fakultetu u Beogradu. I nakon odlaska u Kanadu, dr Pivnički nije zaboravio Srbiju, već je nastavio da čuva srpski identitet i duhovnost, pružajući nesebičnu podršku mladim talentovanim ljudima u rasejanju. I danas Fondacija dr Dimitrija Pivničkog, sa sedištem u Montrealu, nastavlja da podržava mlade naučnike u oblasti neurologije.

Njegova ćerka Mila – Milica Pivnički, naša laureatkinja, udala se 1973. godine za sposobnog i prodornog Kanađanina irskog porekla Brajana Malrunija, sa kojim je, kroz decenije zajedničkog života ispunjenog ljubavlju i uzajamnim poštovanjem, stvorila znamenitu i uglednu porodicu. Njihova deca, kojih je ukupno četvoro, danas su veoma visoko etablirana u kanadskom društvu. Istakao bih da je ćerka Karolina nastavila stopama roditelja, tako što je već postigla ozbiljne uspehe na javnoj sceni Kanade – ministar je transporta i ministar zadužen za frankofoniju u Vladi Ontarija, dok je sin Ben proslavljeni novinar na jednoj od kanadskih televizija.

Mila – Milica Pivnički, bivša Prva dama Kanade i njen suprug Brajan, 18. premijer Kanade, bili su i ostali u žiži interesovanja visokih političkih i društvenih krugova od uticaja, a zbog bliskih veza sa Belom kućom i Bakingemskom palatom, kao i ugleda koji uživaju, s pravom nose epitet kultne porodice u Kanadi.

Dozvolite mi da iskoristim priliku da izrazim i zadovoljstvo činjenicom da je Opština Novi Bečej, uz pomoć i podršku ambasadora dr Ljiljane Nikšić, majke Bobe Pivnički, Jelke Aćimović i profesora Davidovića, omogućila izdavanje knjige o ulozi porodice Pivnički u istoriji Novog Bečeja. Knjiga „Porodica Pivnički u istoriji Novog Bečeja“ je od velikog značaja za očuvanje srpskog identiteta, kulture i tradicije, kao i običaja predaka, ne samo za Srbe u Kanadi, već i za naše iseljenike širom sveta.

Dame i gospodo,
Uvaženi gosti,

Na samom kraju, želim da istaknem da nas događaji poput današnjeg podsećaju na važnost koju naši sugrađani u rasejanju mogu imati za razvoj same matice, ali i obratno. Moramo još vrednije i predanije raditi na tome da privučemo naše ljude iz dijaspore, da obezbedimo njihovu maksimalnu podršku tako što bismo im na odgovarajući način omogućili da svoje kapacitete, poznanstva, kontakte i resurse angažuju na liniji onog patriotizma i ljubavi prema starom zavičaju, kako je to činila i čini porodica Pivnički.

Dragi prijatelji Mila i Brajane Malruni,

Želim da znate da ćete uvek biti rado viđeni gosti u zemlji Milinih predaka. Sledeći susret zakazujemo već za iduću godinu, povodom otvaranja Muzeja srpske dijaspore u Spomen kući Pivničkih u Novom Bečeju. Meni, kao prvom potpredsedniku Vlade i ministru spoljnih poslova, zaduženom između ostalog i za dijasporu, naročito je drago što će u tom Muzeju centralno mesto imati Salon Pivničkih u kome su se okupljali i družili velikani koji su večno zadužili Srbiju svojim delima, poput Mihajla Pupina, Branislava Nušića i Laze Kostića.

Draga Mila, još jednom veliko hvala na svemu što si učinila i nastavljaš da činiš za Srbiju – zemlju svojih predaka!

Živelo kanadsko-srpsko prijateljstvo, živela Srbija!“

Check Also

Srbi iz Pljevalja: Ovo je veliki dan za nas

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon zajedno s vladikom …