Ministar Selaković na Kipru o povezivanju srpske i kiparske dijaspore

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas u Nikoziji s komesarom predsednika Kipra za dijasporu Fotisom Fotiuom sa kojim je razgovarao o povezivanju Srba i Kiprana u dijaspori.

Selaković i Fotiu su se saglasili da bi bilateralni memorandum o saradnji Ministarstva spoljnih poslova Srbije i Kancelarije komesara predsednika Kipra za dijasporu trebalo proširiti na trilateralni sa Grčkom.

Komesar je ponudio podršku Srbiji u deljenju iskustva o organizovanju dijaspore, kako bi i srpska dijaspora bila bolje organizovana, poput kiparske.

Sagovornici su zaključili da ima puno prostora za povezivanje srpske i kiparske dijaspore u zastupanju i promociji dve države u inostranstvu.

Istakli su da bi najviše pažnje trebalo posvetiti povezivanju mladih kroz učenje istorije, jezika, kulture, ali i povezivanju poslovnih ljudi i biznisa.

Srpsku zajednicu na Kipru čini oko 2.000 ljudi. U toku svoje posete  ministar Selaković je upoznao i članove Društva srpsko – kiparskog prijateljstva. 

Izvor: Tanjug

Check Also

Arno Gujon posetio Srbe u Federaciji BiH i podelio poklone đacima

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon podelio je đacima …