Ministar Stefanović sa Srbima u Albaniji

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije dr Nebojša Stefanović, u razgovoru sa predstavnicima srpske nacionalne manjine u Republici Albaniji, izrazio je očekivanje da će u narednim danima i mesecima, intenzivni dijalog između dve države, dovesti do poboljšanja njihovog položaja.

srbiualbstef

„Biće potrebna snažnija aktivacija Republike Srbije, u saradnji sa Albanijom, u smislu međusobnog uvažavanja nacionalnih manjina, što Republika Srbija na svojoj teritoriji već intenzivno radi“, istakao je Stefanović u Tirani.

Ministar policije je rekao da je sa predstavnicima srpske nacionalne manjine razgovarao o poboljšanju njihovog položaja, ostvarivanju većih prava na školovanje, jezik, promociju srpske kulture i manifestacije koje u Albaniji mogu da se organizuju.

Stefanović je dodao da je tema razgovora bila i mogućnost dobijanja držljanstava i dokumenta Republike Srbije, za sve one koji žele da imaju dvojno državljanstvo.

U delegaciji Srba iz Albanije koji su se sastali sa ministrom Stefanovićem bili su Pavlo Jakoja Brajović, predsednik udruženja Srpsko-Crnogorske nacionalne manjine „ Morača-Rozafa“,  Simo Ajković, predsednik Pravoslavnog udruženja „ Sveti Jovan Vladimir“,  Ekrem Dulević, predsednik udruženja Srba Albanije „ Jedinstvo“ iz Fiera  i Bljedar Bašanović, predstavnik Komiteta za nacionalne manjine Republike Albanije.

Inače, Parlamentarna skupština Saveta Evrope donela je u oktobru 2014. godine Rezoluciju 2019  u kojoj se između ostalog snažno preporučuje da Albanija usvoji fleksibilan i adekvatan sistem za priznavanje nacionalnih manjina i etničkih zajednica, da albanski parlament usvoji sveobuhvatni zakon o manjinama i poziva nadležne istitucije u Albaniji da bez daljeg odlaganja ispune dato obećanje prilikom pristupanja Savetu Evrope, potpisivanje i ratifikaciju Evropske Povelje o regionalnim ili manjinskim jezicima.

Check Also

Srbi iz Pljevalja: Ovo je veliki dan za nas

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon zajedno s vladikom …