Мinistarka Kuburović u Srpskom narodnom vijeću u Zagrebu

Izvor: Ministarstvo pravde RS

Ministarka pravde Nela Kuburović razgovarala je 13. februara 2019. godine u Zagrebu sa predsednikom Srpskog narodnog vijeća (SNV) u Hrvatskoj Miloradom Pupovcem o položaju srpske nacionalne manjine u ovoj državi, kao i stepenu njihove pravne sigurnosti.

Pupovac je istakao da i posle trideset godina pitanja ratnih zločina opterećuju svakodnevni život Srba i odnose sa Hrvatima i da predstavljaju izvor pravne nesigurnosti Srba u Hrvatskoj. On je ukazao da je veoma mali broj ljudi procesuirano i optuženo za najstravičnije zločine koji su počinjeni  nad srpskim stanovništvom u ratu devedesetih.

Ministarka Kuburović je rekla da Srbija kontinuirano vodi razgovore sa hrvatskom stranom u cilju postizanja dogovora i kada je u pitanju procesuiranje ratnih zločina i kada su u pitanju liste lica optuženih i osuđenih za ratne zločine, kako ne bi više dolazilo do iznenadnih hapšenja Srba u Hrvatskoj, iako su godinama pre toga bili dostupni svim nadležnim organima.

Ministarka Kuburović i Pupovac su se saglasili da je neophodno da se nastavi saradnja između Srbije i Hrvatske u cilju unapređenja pravne sigurnosti Srba u predmetima suđenja za ratne zločine. Takođe, oni su ukazali na neophodnost saradnje u poboljšanju participacije pripadnika srpske zajednice u pravosudnim organima u Hrvatskoj.

Pored Milorada Pupovca na sastanku su prisustvovali i zastupnik SDSS-a u Hrvatskom saboru Boris Milošević, zamenik predsednika SNV Saša Milošević, pravna savetnica SNV Milena Čavić Jelić, predsednik Srpskog privrednog društva Privrednik Nikola Lunić, predsednik Odbora za ljudska prava Zajedničkog veća opština Jovan Vlaović, kao i predstavnik Srpske pravoslavne crvke, Mitropolije Zagrebačko-ljubljanske.

Check Also

Srbi u regionu i dijaspori i ove godine podržani od matice

U subotu, 20.11.2021. godine, u Pres centru Udruženja novinara Srbije održana je konferencija o značaju …