Ministri R. Srbije i R. Srpske razgovarali o školama u dijaspori, reformi obrazovanja i digitalizaciji

Izvor: Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja R. Srbije

Škole srpskog jezika u dijaspori, reforma douniverzitetskog obrazovnog sistema u Republici Srpskoj i digitalizacija, neke su od tema sastanka ministara prosvete Republike Srbije i Republike Srpske Mladena Šarčevića i Natalije Trivić, održanog 5. juna 2019. godine.

Ministri su se saglasili da je ovaj sastanak samo jedan u kontinuitetu kojim zvanični Beograd i Banjaluka žele da unaprede saradnju kako bi postigli zajednički iskorak u određenim oblastima.

Ministar Šarčević je podsetio da već dve godine postoje zajednički timovi u zavodima za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja koji se bave izradom programa dopunskih škola u inostranstvu, posebno kada je reč o nacionalnoj grupi predmeta.

,,Imamo Srbe u regionu i različitim zemljama Evrope i sveta i zajednički je plan da se oni vide kroz ministarstva. Do sada je to organizovala ili crkva ili nije niko organizovao, tako da su ta deca bila asimilovana već u drugoj generaciji. Sada imamo veoma vidne rezultate i ostaje da to još samo uredimo zajedno“, rekao je Šarčević.

Sa njim se saglasila i ministarka Trivić koja je istakla da je dogovoreno potpisivanje sporazuma koji će definisati način zajedničkog nastupa prema dijaspori.

Razgovarali smo o korišćenju zajedničkih kapaciteta, nastavnih planova i programa i okupljanje što većeg broja Srba koji žive u dijaspori. Srbi nemaju svoje ograničene geografske prostore, a jedan od osnovnih izazova je očuvanje srpskog jezika kao nacionalnog identiteta srpskog naroda“, rekla je Trivić.

Govoreći o reformi obrazovnog sistema ministar Šarčević je istakao da ona proizilazi iz potrebe da se ide u korak sa modernim stavovima i promenama načina učenja i prenošenja znanja.

,,Mi smo u toj priči veoma odmakli i mislim da smo regionalno veoma zanimljiva zemlja. Mnogo posla čeka Republiku Srpsku, poput reformisanja zavoda za udzbenike, digitalni sadržaji, promena zakonskih okvira, izrada nacionalnog okvira plana i programa. To je veliki posao.“, konstatovao je Šarčević.

On je dodao i da je u sklopu digitalizacije škola u Srbiji, odnosno opremanju 10.000 učionica, dogovoreno sa Ministarstvom prosvete i kulture Republike Srpske da bude opremljeno i 500 učionica u Srpskoj.

,,Ovih dana ćemo se dogovoriti oko tehničkih načina sprovođenja. Nama je zadovoljstvo sa našom braćom i prijateljima iz Republike Srpske da zajednički radimo na ovim temama za dobrobit dece“, rekao je Šarčević.

Ministarka Trivić rekla je da će u reformu obrazovnog sistema u Republici Srpskoj biti uključeni domaći ekspertski timovi, kao i timovi iz regiona, a da će Srbija pružiti veliku pomoć kroz svoju razvojnu strategiju.

Ona je dodala da je i građane Republike Srpske veoma obradovala i vest što se u novom Pravilniku o ekskurzijama Republike Srbije našao i taj entitet kao jedna od destinacija u toku školske godine.

To je jedan od važnih aspekata upoznavanja Republike Srpske, kao i građenja i razvoja zajedničkog identiteta, zaključila je Trivić.

Check Also

Gujon o Oluji: Ne smemo da zaboravimo 1.881 ubijenog Srbina i 220.000 prognanih

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon je izjavio da …