Mitropolit Amfilohije povodom martovskog pogroma

U organizaciji Matice srpske – Društva članova u Crnoj Gori u petak 29. marta, održano je predavanje mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija na temu „Kosovo – Zločin bez kazne“ povodom obeležavanja godišnjice martovskog pogroma sa Kosova i Metohije.

Drago Perović, predsednik Matice srpske – Društva članova u Crnoj Gori, koji je rekao da je u martovskom pogromu na Kosovu i Metohiji iz 2004. godine u nasilju albanskih terorista poginulo nekolio desetina ljudi; 900 ljudi pretučeno i teško povređeno; 935 srpskih, romskih i aškalijskih kuća zapaljeno i oštećeno; 3.870 stanovnika proterano; 6 gradova i 10 sela etnički očišćeno; 35 verskih objekata Srpske pravoslavne crkve srušeno i uništeno, od čega 18 spomenika od posebnog kulturnog značaja; više pravoslavnih grobalja oskrnavljeno; uništene mnogobrojne matične knjige, svedoci vekovnog trajanja Srba na Kosovu i Metohiji; u 33 pojedinačna akta nasilja učestvovalo je 51.000 ljudi.

Njegovo Visokopreosveštenstvo mitropolit Amfilohije rekao da je Njegoš bio i ostao „proročka savest“ kako za Srbe svog vremena, tako i za Srbe uopšte, ali i celu Evropu, jer je njegovo opredeljenje bilo „kosovsko-zavetno“. „Njegoš je jedna od najznačajnijih ličnosti u našoj duhovnoj, filozofskoj, crkvenoj, bogoslovskoj i narodnoj istoriji i biću. Za Njegoša Kosovo nije prosto grobnica, nego i živonosni grob za budućnost“, istakao je mitropolit Amfilohije.

Mitropolit je, govoreći o bombardovanju SRJ 1999. godine, rekao da je sve što se događalo u vreme Drugog svjetskog rata i od 1945. do 90. – ih godina, bila priprema za bombardovanje i ponovno odsecanje Lazareve glave – Kosova, od njegovog tela, odnosno ostatka Srbije.

„Bombardovanje i okupacija Kosova i Metohije, koja i danas traje kao podloga takozvane nezavisnosti, jeste opredeljenje Evrope za nastavak muratovske tiranije i petovekovnog otomanskog gospodarenja Kosovom“, rekao je mitropolit Amfilohije, istučući dalje da je „Kosovo epicentar, u kome se sukobe sile dobra i zla, Boga i đavola. Kosovo je Njegoševsko sudilište. Na Kosovu je Evropa po ko zna koji put pokazala svoj osvajački nagon, već viđen u krstaškim, nacifašističkim i ustaškim pohodima. A sve te pohode pravdali su svetim ciljevima“.

Mitropolit je poručio bivšem crnogorskom ministru inostranih poslova Milanu Roćenu, koji je izjavio da se najviše ponosi činom priznanja takozvane kosovske države, da ne zaboravi da su „crnogorski vitezovi prolili krv na Kosovu“. „Pitao bih da li zna da u Đakovici i danas postoji grobnica 700 crnogorskih vitezova stradalih u odbrani Kosova. Podsetio bih ga i na 13 hiljada Crnogoraca koji su ugradili mošti u oslobođenju 1913. godine.“

U okviru večeri je prikazan i dokumentarni film „O Kosovo grdno sudilište“.

Check Also

Srbi iz Pljevalja: Ovo je veliki dan za nas

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon zajedno s vladikom …