Mladi dijaspore – potencijal i podrška Srbiji

Izvor: pks.rs

Predstavnici udruženja srpskih studenata na univerzitetima Sorbona, Oksford i Kembridž, kao i mreže mladih povratnika u Srbiju ponudili su pomoć u osnivanju preduzeća socijalne i zelene ekonomije, mentorstvo za srpske privrednike, studente i istraživače.

privr. komora

Mladi iz dijaspore koji su stekli obrazovanje na prestižnim univerzitetima u svetu, a nije ih mali broj, ogroman su potencijal koji može i hoće da pomogne i podstakne privredni razvoj Srbije. Privredna komore Srbije (PKS) podržava njihove ideje i inicijative, a vrata najveće asocijacije srpske privrede, uvek su im otvorena, rekao je Raša Ristivojević, potpredsednik PKS na 7. sednici Poslovnog saveta za dijasporu.

Ristivojević je informisao predstavnike dijaspore o radu i aktivnostima PKS u proteklih devet meseci, istakavši da komora postaje istinski servis privrede i nezaobilazan faktor u saradnji između privrednika i Vlade Srbije.

Dijasporu shvatamo kao razvojni resurs Srbije i veliki investicioni potencijal jer bez investicija nema privrednog i sveukupnog napretka zemlje, naglasio je potpredsednik PKS. Ristivojević je rekao da PKS priprema veliku bazu investicionih projekta i lokacija u Srbiji kako bi se intenzivirao proces privlačenja investitora.

Predstavnici udruženja srpskih studenata na univerzitetima Sorbona, Oksford i Kembridž, kao i mreže mladih povratnika u Srbiju ponudili su pomoć u osnivanju preduzeća socijalne i zelene ekonomije, mentorstvo za srpske privrednike, studente i istraživače.

Predstavnik dijaspore Srba u južnoj Francuskoj Milan Ivanović je istakao da srpski privrednici u toj zemlji imaju dobre veze sa francuskim, kao i sa odgovarajućim institucijama i mogu da pomognu preduzećima iz Srbije u prodoru na francusko tržište. Najavio je da će 20. februara biti organizovana konferenciju u južnoj Francuskoj i pozvao privrednike iz Srbije da se predstave na toj manifestaciji. U južnoj Francuskoj živi više od 40.000 Srba i cilj je da se formira platforma privrednika u tom regionu.

Jovana Ružičić, predstavnica mreže Ripet, koju čini 900 povratnika u Srbiju, najavila je pokretanje modnog brenda Mama mila za trudnice, u okviru socijalnog preduzetništva. Planirano je da se odeća šije u seoskim sredinama, pre svega Vojvodine, a razmatra se i mogućnost uključivanja žena sa Kosova.

Potpredsednik PKS Mihailo Vesović pozdravio je sve te inicijative, navodeći da će PKS formirati Centar za socijalno preduzetništvo.

Na sednici Saveta za dijasporu u PKS, predstavila se i grupa 484, koji je ostvarila mentorsku saradnju dijaspore i opština Vranja, Užica i Novog Pazara, kako bi mladi preduzetnici što pre savladali veštinu osnivanja i vođenja firmi.

Check Also

Uprava pomaže Srbima u Bosanskom Grahovu

Pčelarsko društvo „Grahovo“ iz Bosanskog Grahova dobilo je milion dinara /oko 16.600 KM/ pomoći od …