Mladi Srbi u Austriji organizovani u SPO(J)I

Srpska pravoslavna omladina Insbruk – SPO(J)I deluje na humanitarnom, kulturno-prosvetnom i društveno-sportskom polju, samostalno i u saradnji sa bratskim organizacijama širom sveta. Deo je saveza Organizacije srpskih studenata u inostranstvu, izdaje časopis „Spoji!“, koji ima za cilj da informiše srpsku omladinu u Austriji i okruženju. Bave se pitanjima iz oblasti srpskog jezika i pisma, istorije i tradicije, kulture, duhovnosti i pravoslavlja, s namerom da pojačaju i prošire borbu za očuvanje srpskog nacionalnog, kulturnog i duhovnog identiteta u rasejanju.

Pokrenuli su fudbalsku sekciju „FK Spoji!“, navijačku „Spoji orlove!“ i integracioni turnir u fudbalu na pesku u Insbruku. Organizovali su gostovanje grupe „Beogradski sindikat“ u Insbruku, 9. juna, kada je premijerno u srpskom rasejanju održano njihovo predavanje na temu „Projekat Srbija – Uticaj popularne kulture na sistem vrednosti“.

Časopis „Spoji!“, koji izlazi od 2010. godine, slovi za prvi srpski omladinski časopis u Austriji i u Švajcarskoj. Teme izdanja su „Povratak – Zašto je važno da se vratimo svojim korenima i Otadžbini?“, „Bela kuga – gde su srpske bebe?!“ i sl. U ovaj kulturno-prosvetni projekat uključile su se organizacije „Srbi za Srbe“ i „Prosvjeta – Austrija“, sa kojima od trećeg izdanja zajednički pripremaju i distribuiraju časopis „Spoji!“.

U Tviter akciji SPO(J)I su podržale više od 30 poznatih ličnosti poput Vuka Jeremića, predsedavajućeg Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, voditelja Ivana Ivanovića, Ivane Maksimović, osvajačice srebrne medalje na OI u Londonu, Aleksandra Ignjovskog, reprezentativca Srbije u fudbalu, kao i Beogradskog sindikata, pevača Željka Joksimovića i mnogih drugih.

Check Also

Srbi iz Pljevalja: Ovo je veliki dan za nas

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon zajedno s vladikom …