„Mladi u operi“ i „Narodno pozorište u 10 činova“ u Ogulinu, Fažani i Vojniću

U konferencijskoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta u Ogulinu, 05. decembra 2019. godine, održan je koncert Muzičko operske teatarske organizacije MOTO iz Beograda „Mladi u operi“ i projekcija filma „Narodno pozorište u 10 činova – epizoda Prolog“.

Na koncertu su nastupili studenti Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, bariton Boris Papak i pijanista Miloš Jerotić, a izvedene su kompozicije i arije iz opera najpoznatijih srpskih, hrvatskih, ruskih i austrijskih kompozitora Konstatina Babića, Dimitrija Golemovića, Nikole Hercigonje, Leonida Dimitrijeviča Malaškina, Vladimira Solovjeva i Volfganga Amadeusa Mocarta („Zašto pijem“, „Jesenja elegija“, „Juen Muen Juen“, „Podmoskovske večeri“, „Kad bih mogao izraziti se s pesmom“, arija Papagena iz opere „Čarobna frula“, arija Figara iz opere „Figarova ženidba“, „O sole mio“). Programu su prisustvovali zamenici gradonačelnika Grada Ogulina Daniel Vukelja i Neven Ivošević, zamenik predsednika Opštine Plaški Mara Šupica, direktor Pučkog otvorenog učilišta Blanka Poljak Franković, predsednici veća srpske nacionalne manjine gradova Ogulin i Vrbovsko Ranko Višnjić i Milan Vukelić, predstavnici srpskih pravoslavnih crkvenih opština u Ogulinu i Drežnici, protojereji Milan Simić i Miloš Orelj i oko 40 meštana Ogulina, Plaškog, Jasenka, Drežnice, Moravica i drugih okolnih mesta u kojima žive Srbi. Pozivu se i ovoga puta nisu odazvali predstavnici Demokratskog saveza Srba i Kulturnog društva „Nikola Tesla“ iz Ogulina.

Koncert i projekcija filma, održani su u Multimedijalnom centru u Fažani 06. decembra 2019. godine. Programu su prisustvovali zamenik predsednika Opštine Fažana  Ada Damjanac, koordinator za kulturu i sport u Opštini Fažana Mitar Gavočanov, predsednici veća SNM opština Fažana i Vodnjan Rajko Mrkojević i Miodrag Marinković, predsednik Zajednice Srba u Istri Miomir Jeremić, predstavnik Srpske pravoslavne crkvene opštine u Puli protejerej-stavrofor, Goran Petković i oko 40 građana Fažane, Pule i Vodnjana. Svečanoj večeri priređenoj u čast umetnika prisutvovao je i predsednik Opštine Fažana, Radomir Korać i tom prilikom zahvalio na gostovanju umetnika iz Republike Srbije. U izjavi za emisiju „Kronika Općine Fažana“ Televizije Nova iz Pule, zamenik predsednika Opštine Fažana Ada Damjanac, istakla je da je ovo veliki događaj u Fažani, da očekuje sledeće susrete i gostovanja umetnika iz Republike Srbije koji bi pored koncerata možda mogli čak i da izvedu manju operu.

Koncert i projekcija filma, održani su i u Domu kulture u Vojniću 07. decembra 2019. godine Programu su prisustvovali zamenik župana Karlovačke županije, Mirko Martinović, predsednik Opštine Vojnić,  Nebojša Andrić, predsednik Veća srpske nacionalne manjine Karlovačke županije, Ilija Matijević i oko 25 meštana Vojnića.

U obraćanju na programima u Ogulinu, Fažani i Vojniću, generalni konzul Goran Petrović govorio je o važnosti obeležavanja jubileja kulturnih institucija u Republici Srbiji, događajima koji su predhodili izgradnji zgrade Narodnog pozorišta i inicijativi ovog Generalnog konzulata da se što veći broj kulturnih programa i gostovanja umetnika iz R.Srbije organizuju i u ruralnim sredinama u Republici Hrvatskoj gde srpska zajednica živi.

Projekat „Iza kulisa Narodnog pozorišta“ realizuje se sredstvima sa konkursa Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu.

Check Also

Arno Gujon posetio Srbe u Federaciji BiH i podelio poklone đacima

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon podelio je đacima …