„Mladi u operi“ i „Narodno pozorište u 10 činova“ u Rijeci, Puli i Gomirju

U zgradi Državnog arhiva u Rijeci (nekadašnji dvorac austrijskog nadvojvode Jozefa Karla Ludviga Habsburga), 07.11.2019. godine, održan je koncert Muzičko operske teatarske organizacije MOTO iz Beograda „Mladi u operi“ i projekcija filma „Narodno pozorište u 10 činova – epizoda Operska diva“.

Na koncertu su nastupili student Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, sopran Sara Ristić i student Fakulteta umetnosti u Nišu, pijanistkinja Ivana Babović, a izvedene su kompozicije i arije iz opera najpoznatijih srpskih, hrvatskih, italijanski i mađarskih kompozitora Stanislava Biničkog, Petra Konjovića, Jakova Gotovca, Đakoma Pučinija i Imreta Kalmana.  Programu su prisustvovali predstavnici srpskih organizacija iz Rijeke i Kvarnera, zamenik gradonačelnika Grada Rijeke i predsednik udruženja Hrvatsko-srpskog prijateljstva Nikola Ivaniš, generalni konzul Republike Italije u Rijeci, Paolo Palminteri,  druge ugledne zvanice i oko 40 građana Rijeke. U prvom delu programa prikazan je i film „Narodno pozorište u 10 činova – epizoda Operska diva“, autora Nebojše Bradića.

Dana 08.11.2019. godine, koncert i projekcija filma „Narodno pozorište u 10 činova – epizoda Prolog“, održani su u Zajednici Talijana Pula – Circolo u Puli. Programu su prisustvovali zamenik gradonačelnika Grada Pule Robert Cvek, predsednik Veća srpske nacionalne manjine Istarske županije Miloš Bajić, predsednik Zajednice Srba u Istri Miomir Jeremić, drugi predstavnici udruženja Srba i oko 40 građana Pule. Nakon koncerta umetnike su pozdravili i v.d. župana Istarske županije Fabrizio Radin i gradonačenik Pule i predsednik Istarskog-demokratskog sabora Boris Miletić, i tom prilikom zahvalili na gostovanju umetnika iz Srbije.

Dana 09.11.2019. godine, koncert i projekcija filma „Narodno pozorište u 10 činova – epizoda Prolog“, održani su i u Domu kulture u Gomirju. Programu je prisustvovalo celokupno rukovodstvo Grada Vrbovsko zajedno sa gradonačelnikom, Draženom Mufićem, predsednik Udruženja mladih „Gomirje u srcu“ Nikolina Kosanović i oko 60 meštana Gomirja, Ljubošine, Vrbovskog i Moravica.

U obraćanju na programima u Rijeci, Puli i Gomirju, generalni konzul Goran Petrović govorio je o značaju obeležavanja jubileja Narodnog pozorišta u Beogradu, počecima pozorište kulture u Republici Srbiji i potrebi tadašnjih građana Beograda za kulturnim događajima. Generalni konzul posebno je zahvalio umetnicima iz Srbije što su prihvatili predlog generalnog konzulata da gostuju u sredinama gde žive Srbi.

Projekat „Iza kulisa Narodnog pozorišta“ realizuje se sredstvima sa konkursa za sufinansiranje projekata Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu.

Check Also

Gujon o Oluji: Ne smemo da zaboravimo 1.881 ubijenog Srbina i 220.000 prognanih

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon je izjavio da …