„Mladi u operi“ u Rijeci, Moravicama i Plaškom

Koncert „Mladi u operi“ i projekcija filma „Narodno pozorište u 10 činova – epizoda Prolog“ održani su protekle nedelje (12-14. septembra) u Rijeci, Moravicama i Plaškom. Projekat Muzičko operske teatarske organizacije MOTO iz Beograda konkursno je sufinansiralo Ministarstvo spoljnih poslova – Uprava za saradnju s dijasporom i Srbim u regionu.

U prostorijama Generalnog konzulata RS u Rijeci održan je koncert Muzičko operske teatarske organizacije MOTO iz Beograda „Mladi u operi“ i projekcija filma „Narodno pozorište u 10 činova – epizoda Prolog“. Na koncertu su nastupili solista Opere Narodnog pozorišta u Beogradu, bariton Nikola Mikić i asistent na Fakultetu muzičke umetnosti u Nišu Stefan Sretić, a izvedene su kompozicije i arije iz opera najpoznatijih srpskih, hrvatskih i evropskih kompozitora  Petra Konjovića, Marka Tajčevića, Jakova Gotovca i Đoakina Rosinija.  Programu su prisustvovali predstavnici srpskih organizacija iz Rijeke i Kvarnera, a među uglednim gostima bio je i dekan Muzičke akademije u Puli Dražen Košmerl i oko 60 građana Rijeke. U prvom delu programa prikazan je i film „Narodno pozorište u 10 činova – epizoda Prolog“, autora Nebojše Bradića.

Koncert i projekcija filma održani su narednog dana i u Domu kulture u Moravicama. Programu su prisustvovali zamenik župana Primorsko-goranske županije Petar Mamula, zamenik gradonačelnika Grada Vrbovsko Anđelka Mamula, referent za srpsku nacionalnu manjinu u Gradu Vrbovsko Dušan Stipanovićem predsednik Veća srpske nacionalne manjine Grada Vrbovsko i predsednik mesne zajednice Moravice Milan Vukelić, predstavnik Srpske pravoslavne crkvene opštine u Moravicama protojerej-stavrofor Jelenko Stojanović i oko 40 meštana i predstavnika srpskih organizacija iz Moravica, Vrbovskog, Gomirja, Ljubošine i Marindola  iz R.Slovenije.

Koncert i projekcija filma održani su i u Kinu Plaški. Programu su prisustvovali predsednik opštine Pero Damjanović, zamenik predsednika opštine Mara Šupica, predsednik Veća srpske nacionalne manjine Karlovačke županije Ilija Matijević, predsednik Veća srpske nacionalne manjine Grada Ogulina Ranko Višnjić, predstavnik Srpske pravoslavne crkvene opštine u Plaškom, predstavnici Rimokatoličke i Baptističke crkve i oko 40 meštana i predstavnika srpskih organizacija iz Plaškog i okoline. Projekat „Iza kulisa Narodnog pozorišta“ sufinansiran je sredstvima Ministarstva spoljnih poslova – Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu.

Check Also

Srbi iz Pljevalja: Ovo je veliki dan za nas

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon zajedno s vladikom …