Mokranjčeva dela u Otavi

Izvor: RTS

Povodom stogodišnjice smrti jednog od najznačajnijih srpskih kompozitora, Stevana Stojanovića – Mokranjca, njegova dela su prvi put izvedena u glavnom gradu Kanade, Otavi.

mokranjac-kanadaPred više od 200 posetilaca izveden je splet srpskih pesama, zatim pesme „Svu noć ja legoh“, „Ko ti kupi kondurice“, „Pesma Danice i „Na ranilu“, kao i Osma rukovet („Džanum na sred selo“, „Što Morava mutna teče“, „Razgrana se grana jorgovana“ i „Skoč’ kolo da skočimo“).

U drugom delu koncerta hor je, uz pratnju tročlanog orkestra i klavijatura, pevao delove najpopularnijih pesama „Bitlsa“ i grupe „Aba“.

Koncert „Srpske kapi svile“ (Serbian Drops of Silk) priredio je novoosnovani ženski hor „Muzika Serbika“ (Musica Serbica). Taj hor broji 22 članice – 13 soprana i 9 altova različitog uzrasta, među kojima su i jedna majka i kćerka.

Dirigentkinja i umetnička direktorka hora, Katarina Jović izjavila je za Betu da je „Muzika Serbika“ prvi srpski ženski hor u novijoj istoriji srpske doseljeničke zajednice u Otavi. Osnovan je u septembru ove godine i među članicama ima i drugih nacionalnosti, a dve su rođene Kanađanke.

„Ponosne smo što smo premijerni koncert posvetile Stevanu Stojanoviću Mokranjcu i predstavile njegova dela i Kanađanima. Da je Mokranjac stvorio samo manji deo svog opusa već to bi bilo nacionalno blago zemlje i naroda. A Osma rukovet i njegova svetovna dela koja smo izvele, deo su ne samo srpskog i balkanskog, već i svetskog muzičkog nasleđa“, rekla je Katarina Jović.

Rođena Kragujevčanka, Katarina Jovanović, udata Jović ima dve akademske master titule. Kao pijanistkinja nastupala je u Jugoslaviji, Francuskoj, Nemačkoj, Rusiji i Ukrajini.

Stogodišnjica Mokranjčeve smrti biće obeležena i u Torontu gde će tamošnji hor „Kir Stefan Srbin“ pod upravom Jasmine Vučurović 7. decembra prirediti koncert „Spomenica“.

Check Also

Gujon o Oluji: Ne smemo da zaboravimo 1.881 ubijenog Srbina i 220.000 prognanih

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon je izjavio da …