Muke srpskog jezika u Hrvatskoj

U Srpskoj pravoslavnoj opštoj gimnaziji „Kantakuzina Katarina Branković“ u Zagrebu 22. oktobra održan je naučni skup na temu srpskog jezika u nastavi u Hrvatskoj.

Фото: порталновости
Foto: portalnovosti

I pored dobrog zakonodavnog okvira u Hrvatskoj koji omogućava službenu upotrebu manjinskog jezika i pisma, učesnici su ukazali na nepovoljan javni ambijent i antićiriličnu kampnju, kao i na ozbiljne probleme u nastavi srpskog jezika , kao što su nedostatak nastavnika, udzbenika i zastarelost programa.

Naučni skup održan je uz finansijsku pomoć Ministarstva kulture i informisanja Srbije i Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu MSP. Prisustvovali su Bosa Prodanović iz Ambasade Republike Srbije, nastavnici Gimnazije, nastavnici srpskog jezika i razredne nastave iz Vukovara, Dalja, Belog Manastira, Trpinje, Knina, Gline, Dvora i drugih mesta. Govorili su mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, pomoćnica ministra znanosti, obrazovanja i sporta RH Tanja Đaković, predsednik SNV Milorad Pupovac, rukovodilac reforme obrazovanja u Hrvatskoj, Boris Jokić, predsednik SKD „Prosvjeta“ Čedomir Višnjić, profesori Milica Stojanović i Mirko Marković.

Check Also

Arno Gujon posetio Srbe u Federaciji BiH i podelio poklone đacima

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon podelio je đacima …