Na korak do imena ulice

Izvor: RTS

Incijativa Srpske pravoslavne omladine iz Insbruka (SPOJI) da jedna ulica, trg ili park u Beču dobije ime heroine Dijane Budisavljević naišla je na podršku Socijaldemokratske partije Austrije (SPÖ). „Srpski Šindler“, kako zovu Dijanu Budisavljević, spasila je između 1941. i 1945. god. više od 12000 srpske dece iz ustaških logora smrti u tadašnjoj NDH.

Incijativa koja je pokrenuta pre dve godine, da jedna ulica, trg ili park u glavnom gradu Austrije dobije ime heroine Dijane Budisavljević, se bliži ostvarenju. Lokalni parlament 9. bečkog okruga, odnosno njegovi članovi iz SPO (Sozialdemokratische Partei Österreichs, SPÖ) su bili spremni da podrže ovu ideju. Ipak, pošto SPO ne čini većinu u okrugu, usvajanje predloga će zavisiti i od spremnosti drugih stranaka da podrže ovu inicijativu, javlja za Program za dijasporu RTS Služba za Informisanje SPKD Prosvjeta Austrija.

Na sastanku predstavnika srpskih udruženja 3. septembra, koji je inicirala SPKD Prosvjeta Austrija (prisutni bili i predstavnici Saveza Srba u Austriji i Zajednice srpskih klubova u Beču) sa mladim kandidatom SPO za naredne parlamentarne izbore, Markusom Gremelom, diskutovalo se o Prosvjetinom predlogu da se ime Dijane Budisavljević nađe u javnom prostoru grada Beča.

[blockquote_left] Biografija

Diana Budisavljević je upoznala doktora Julija Budisavljevića, pravoslavnog Srbina, za koga se 1917. godine udala. 1919. godine se sele za Zagreb u današnju Hrvatsku. Za vreme Drugog svetskog rata Diana Budisavljević je između 1941. i 1945. godine spasila više od 12.000 srpske dece iz ustaških logora smrti u tadašnjoj Nezavisnoj državi Hrvatskoj (NDH). Tek 2003. godine je izdat njen dnevnik na hrvatskom, u kojem je beležila zbivanja tokom Drugog svetskog rata, a nemački original se još uvek nalazi kod njene unuke Silvije Sabo u Zagrebu. Diana Budisavljević se 1972. godine zajedno sa svojim mužem vraća u Insbruk, gde je živela smrti 1978. godine u zgradi, na adresi Anichstraße 24. Sahranjena je na zapadnom groblju u Insbruku ispod svoda sa brojem 48. Diana Budisavljević je između 2010. i 2012. godine posthumno odlikovana od Srpske pravoslavne crkve, predsednika Srbije, kao i njenog rodnog Insbruka. U tom periodu su po njoj imenovane ulice u Zagrebu, Kozarskoj Dubici i Beogradu, dok je u Banja Luci pokrenuta peticija za imenovanje jedne ulice po njoj. [/blockquote_left]

Svi prisutni su bili saglasni da se ovoj heroini, koja je spasila više od 15.000 uglavnom srpske dece iz ustaških koncentracionih logora u Drugom svetskom ratu, mora odati takva vrsta priznanja.

Bilo je i drugih tema

Predstavnici srpskih udruženja su Markusa Gremela upoznali i sa drugim temama koje se tiču srpske zajednice u Beču i celoj Austriji. Pre svega o potrebi podizanja nivoa izučavanja srpskog jezika u bečkim školama, a posebno učenje ćiriličnog pisma.

Osim toga, da se u statistici za popis omogući izjašnjavanje ljudi u Austriji koji srpski jezik smatraju svojim maternjim jezikom, što je bila inicijativa Zorana Aleksića iz Saveza Srba u Austriji. Diskutovalo se i o političkoj participaciji, posebno kako mlade građane srpskog porekla motivisati za veće učešće u javnom i političkom životu, o čemu je govorio Miroslav Zaharić iz Zajednice srpskih klubova u Beču.

Sastanak je završen dogovorom da se međusobna saradnja nastavi i u sledećem periodu.

Check Also

Arno Gujon posetio Srbe u Federaciji BiH i podelio poklone đacima

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon podelio je đacima …