Nagrada Sajma knjiga za najboljeg izdavača iz dijaspore

Nagrade 61. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga svečano su uručene 28. oktobra, a od prošle godine dodeljuje se i nagrada za izdavača iz dijaspore (i Srba iz regiona) na srpskom jeziku. Predsednik žirija prof. dr Dragan Simeunović i članovi mr Milica Lilić, prof. Slobodan Kanjevac, Dragana Kovačević i Slobodan Zubanović odlučili su da nagradu „Najbolji izdavač iz dijaspore“ ove godine dobiju Narodna univerzitetska biblioteka Republike Srpske i „Službeni glasnik Republike Srpske” za knjigu „Petar Kočić – S planine i ispod planine i druga proza” i Književna zadruga srpskog narodnog vijeća iz Podgorice za knjigu „Apoteoza srpskim guslama” Dejana Tomića.

album6

U toku Sajma kao i prethodnih godina Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova omogućila je autorima, udruženjima pisaca, književniim klubovima, izdavačima i knjižarima iz regiona i dijaspore da u Hali 4. Beogradskog sajma knjiga predstave svoja izdanja i dela. Na štandu Uprave bila je postavljena izložba fotografija „Velika nada u Velikom ratu – srpski đaci u Francuskoj“.

Ovogodišnji 61. Međunarodni beogradski sajam knjiga održan je od 23. do 30. oktobra 2016. godine pod sloganom “Knjige u ruke“, a zemlja počasni gost bila je Islamska Republika Iran. Sajam knjiga je zvanično završen svečanom primopredajom Otvorene knjige, kada je ambasador Irana u Srbiji, Madzid Fahim Pur, predao Otvorenu knjigu ambasadoru Savezne Republike Nemačke u Srbiji Akselu Vilhelmu Ditmanu. Zemlje nemačkog govornog područja biće sledeće godine počasni gosti Sajma knjiga.

Check Also

Srbi iz Pljevalja: Ovo je veliki dan za nas

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon zajedno s vladikom …