Nagrađeni pobednici literarnog konkursa ,,Čuvajmo srpski jezik, jer on čuva nas“

Ambasada Republike Srbije u Bernu je, u okviru akcije „Negujmo srpski jezik“, a povodom Dana slovenske pismenosti, raspisala literarni konkurs pod nazivom „Čuvajmo srpski jezik, jer on čuva nas“, namenjen deci školskog uzrasta. Cilj literarnog konkursa bio je da podstakne razmišljanja kod naše dece koja su rođena u Švajcarskoj zašto je bitno da govore srpskim jezikom, da uče o srpskoj kulturi, da čitaju dela naših pisaca i da pohađaju Dopunsku školu na srpskom jeziku, u kojoj trenutno na teritoriji Švajcarske ima 1500 đaka.

Pobedničke radove u kategoriji od prvog do četvrtog razreda poslali su Marinela Živković iz Opfikona (1. mesto), Lana Đorđević iz Bazela (2. mesto) i Dragan Račić iz Ciriha (3. mesto). U kategoriji od petog do osmog razreda prvo mesto osvojila je Jana Jovanović iz Langentala, drugo mesto pripalo je Vedrani Tanacković iz Veveja, a treće Bojani Marković iz Klarensa. Učenici čiji su radovi odabrani kao najbolji dobili su, pored plaketa i najpoznatijih dela srpskih pisaca, i majice „Negujmo srpski jezik“, koje je doniralo Ministarstvo kulture i informisanja.

Dodeljujući nagrade i čestitajući maturantima završetak školovanja, ambasador Srbije u Švajcarskoj Snežana Janković rekla je da su s dodeljene diplome i svedočanstva možda najvažnije koje će naši učenici dobiti u svom celokupnom školovanju.

„Biće još mnogo diploma, srednjoškolskih, fakultetskih i drugih, i još mnogo vrednih nagrada u vašem životu i u vašim budućim profesijama, ali ove koje ste danas dobili učvršćuju vaše korene i trajne veze sa kulturom iz koje potičete, a dokazano je mnogo puta da kroz život lakše, sigurnije i uspešnije koračaju oni koji znaju ko su i odakle dolaze“ – istakla je ambasadorka Janković, poželevši našim đacima mnogo uspeha u daljem školovanju.

 

Pored nagrađenih, i ostali učenici koji su prisustvovali, dobili su nastavni materijal, značajan za dalje upoznavanje sa srpskom književnošću i kulturom i očuvanje i unapređenje znanja srpskog jezika, koji je donirala Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu.

Istog dana u Ambasadi u Bernu dodeljena su i svedočanstva maturantima o završenom osmogodišnjem školovanju u Dopunskoj školi na srpskom jeziku.

Check Also

Gujon o Oluji: Ne smemo da zaboravimo 1.881 ubijenog Srbina i 220.000 prognanih

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon je izjavio da …