Najveća interaktivna izložba o Mihajlu Pupinu

Ministar kulture i informisanja u Vladi Republike Srbije Ivan Tasovac otvorio je u Istorijskom muzeju Srbije izložbu „Pupin – od fizičke do duhovne realnosti“.

izlozba pupin
Foto: Tanjug

Tasovac je prilikom otvaranja ove izložbe, koja predstavlja najobimniji presek života čuvenog srpskog naučnika Mihajla Pupina, izrazio nadu da će ta izložba izazvati veliko interesovanje publike zbog njegovog blistavog uma i naučnog dela koje je ostavio iza sebe.

On je istakao da postavka pokazuje koliko nove tehnologije mogu da preobraze domaću muzeološku praksu i podsetio na dostignuća tog naučnika, rekavši da Pupin nije bio samo naučnik, pronalazač, profesor, dobitnik Pulicerove nagrade, nego i počasni konzul Srbije u SAD, dugogodišnji predsednik Srpskog narodnog saveza u toj zemlji i veliki dobrotvor.

On je bio građanin sveta koji nikada nije zaboravio svoje poreklo, rekao je Tasovac i napomenuo da uspeh u bilo kom smislu ne oslobađa od društvene odgovornosti.

Ministar kulture je naveo i da ova, najveća izložba o Pupinu do sada, afirmiše javno-privatno partnerstvo u kulturi pošto je realizovana u saradnji Ministarstva kulture i informisanja, Istorijskog muzeja Srbije, Telekoma, Nelta i Kodek instituta – LiveViewStudio.

Generalni direktor Telekoma Srbija Predrag Ćulibrk ocenio je da izložba predstavlja fenomenalni spoj tehnologija, dizajna, inovacija i tradicije i dodao da na inovativan način predstavlja lik i delo Mihajla Pupina.

Ćulibrk je podsetio da se Pupin otisnuo put Amerike bez para i bez znanja jezika, ali da je sa sobom poneo istrajnost, volju i želju da uspe i u tome je zaista i uspeo, ali i da je taj naučnik ostavio veliku zaostavštinu svojih dostignuća i da su ona najveća upravo u oblasti telekomunikacija.

Autor izložbe Aleksandra Ninković-Tašić napomenula je da do sada nije bilo prilike da se građani upoznaju sa nekim likom i delom kao što se od večeras mogu upoznati sa Pupinom.

Naime, ovo je prva muzejska postavka u Srbiji koja koristi savremene tehnologije i koja omogućava da svaki segment izložbe bude interaktivan, a novina u domaćoj muzeologiji je korišćenje interaktivnih naočara, rekla je Ninković-Tašić.

Po prvi put su izloženi Pupinovi dragoceni legati i do sada nepoznat arhivski materijal sa velikim brojem dokumenata, poput tajnog dosijea FBI koji je premijerno prikazan, a posetioci se mogu upoznati i sa nizom nepoznatih činjenica o privatnom životu velikog naučnika.

Delovi izložbe su posvećeni njegovom naučnom i profesorskom radu, književnom delu za koji je dobio Pulicerovu nagradu, angažmanu za pomoć Srbiji tokom Prvog svetskog rata, tajnom radu za američku vojsku, mnogobrojnim dobročinstvima i mecenskom odnosu prema umetnosti.

Izložba traje do 20. februara sledeće godine.

Check Also

Председник Вучић испред председништва Р. Србије дочекује српског члана Председништва БиХ Додика

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave

Nakon sastanka sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom i predstavnicima Republike Srpske, predsednik R.Srbije …