Napad na Srpsko kulturno društvo „Prosvjeta“ u Kninu

U novogodišnjoj noći ponovo je razbijen prozor Srpskog kulturnog društva „Prosvjeta“ u Kninu, zbog čega je predsednik odbora Dragoljub Čupković optužio lokalnu vlast da ne preduzima ništa da to spreči, a ovakve stvari se ponavljaju.

Knin – Za sada nepoznati počinitelj ciglom razbio staklo na prostorijama Srpskog kulturnog društva „Prosvjeta“
Foto: Zivana Juras / EPEHA / CROPIX

Čupković u otvorenom pismu javnosti navodi da ovo udruženje deluje legalno po zakonima Republike Hrvatske i to afirmativno, a da ovakvi događaji se ne dešavaju prvi put i nažalost prelaze u tradiciju, a da se pritom lokalna vlast grada Knina ni jednom se javno nije ogradila i osudila takve pojave.

„Ja stvari volim nazvati pravim imenom: ovaj nemili čin i ove rabote su klasična netrpeljivost i nacionalna mržnja“, poručio je on.

Čupković u pismu pita i odakle u 21. veku, 17 godina od kraja rata i pred ulazak Hrvatske u Evropsku uniju, toliki naboji i frustracije?

Srpsko kulturno društvo „Prosvjeta“ je obnovilo svoj rad pre šesnaest godina. Ustanova je po mnogim pokazateljima opravdala svoje postojanje. Kruna toga je dodela nagrade, pre deset godina od Grada Knina i to „ Za negovanje nacionalnog identiteta i doprinos multikulturalnosti„. Međutim, situacija u zadnje tri do četiri godine ide u lošem smeru, zbog čega ovo udruženje prvenstveno optužuje političke i izvršne strukture grada Knina. Svake godine ili dva puta godišnje budu porazbijana stakla ove ugledne ustanove, koja neguje zajedništvo, multietičnosti, obrazovanje.

Check Also

Srbi iz Pljevalja: Ovo je veliki dan za nas

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon zajedno s vladikom …