Napravili aplikaciju da izjednače cenu SMS ćirilice i latinice

Izvor: 24 sata

Miloš Vujadinović, Nebojša Jovanović i Miljan Mitrović, sedamnaestogodišnji učenici 3/c razreda Matematičke gimnazije, osvojili su treće mesto na Telekomovom konkursu „mts Android”. Njihova aplikacija „MNM poruka”, koja je pokušaj očuvanja ćirilice u mobilnim telekomunikacijama, dobrim delom je plod teksta objavljenog u „24 sata”.

Foto: 24 sata

Iako su rad na aplikaciji počeli krajem avgusta, Miloš, Nebojša i Miljan su nakon teksta “SMS sa slovima č, ć, š, đ i ž duplo skuplji nego bez njih”, koji je objavljen u “24 sata”, postali sigurni da njihova aplikacija ima svrhu.

– Tekst koji smo pročitali u “24 sata” ubedio nas je da se bavimo rešavanjem aktuelnog i značajnog problema – saglasni su učenici Matematičke gimnazije.

[blockquote_right]Aplikacija u vlasništvu Telekoma

Sudbina njihove aplikacije Milošu, Nebojši i Miljanu nije poznata. Jedino što znaju jeste da je “MNM poruka” sada vlasništvo Telekoma i da će uskoro biti predstavljena korisnicima. Da li će i kada drugi operateri poraditi na ovom problemu, učenici Matematičke gimnazije takođe ne znaju.[/blockquote_right]

– Problem koji smo ovom aplikacijom želeli da rešimo leži u kapacitetu SMS-a. Naime, ako se koristi standardni GSM alfabet, koji zauzima sedam bita po karakteru (slovo, tačka, zarez…), moguće je poslati 160 karaktera u jednoj SMS poruci, a ako neko želi da koristi srpski ćirilični ili latinični alfabet, što podrazumeva 16 bita po znaku, moguće je poslati svega 70 karaktera. Naša aplikacija omogućava da ćirilična slova zauzimaju isti kapacitet kao i latinična – objašnjava Miloš.

Kako bi poruke pisane ćirilicom imale isti kapacitet kao i latinične, potrebno je da i pošiljalac i primalac “skinu” i uključe aplikaciju na svojim android telefonima. Na taj način se “diskriminacija” ćirilice ukida.

Gimnazijalci kažu da je rad na aplikaciji bio dosta naporan i da je trajao gotovo pet meseci, a uradili su ga sasvim samostalno.

– Najveći problem predstavljao je nedostatak prevedene literature koja se bavi programiranjem. Istina je da su nam u izradi aplikacije pomagali Telekomovi programeri, ali oni su nas samo upućivali na literaturu do koje smo i sami dolazili – saglasni su učenici Matematičke gimnazije.

O svom profesionalnom usavršavanju još ne razmišljaju ozbiljno. Ipak, sva trojica ističu da bi voleli da ostanu u Srbiji.

– Naravno, ako bi mi neko ponudio stipendiju za studije na, recimo, MIT-u, ne bih se bunio. Ali, u Srbiju bih se svakako vratio – kaže Miljan. I ostala dvojica mladih programera slažu se s njim i kao najrealniju opciju ističu Elektrotehnički fakultet, odnosno studije programiranja i softverskog inženjerstva.

Check Also

Selaković i Gujon s dijasporom u sedištu SNO u Čikagu

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković poručio je Srbima u Čikagu da su državi Srbiji, kao …