Nastavak akcije „Negujmo srpski jezik“ u Ambasadi Srbije u Bernu

Izvor: RTS

Ambasada Srbije u Bernu je, u okviru akcije „Negujmo srpski jezik“, proteklog vikenda organizovala promociju knjige za decu „Tajne zelenog solitera“, autorke Sanje Matijašević Ćirić. Pred velikim brojem đaka Dopunske škole na srpskom jeziku, njihovim nastavnicima i roditeljima, koji su se okupili iz svih krajeva Švajcarske, program je otvorila ataše za kulturu Natalija Gunjić, koja se zahvalila prisutnima na interesovanju i višegodišnjem učestvovanju u ovoj značajnoj akciji očuvanja i negovanja srpskog jezika.

Gunjićeva je pozvala roditelje i nastavnike da zajedničkim angažovanjem nastave da najmlađim generacijama ukazuju na značaj negovanja i zaštite srpskog jezika i ćiriličnog pisma, što je od fundamentalne važnosti za očuvanje srpskog identiteta u rasejanju, ali i osnova za njihov dalji lični i profesionalni razvoj. Istakla je da ćemo, samo podižući svest o njihovim korenima, deci dati dobar pelcer za sticanje budućih znanja i veština, koje će jednog dana primeniti i u otadzbini.

Potom je Sanja Matijašević Ćirić,pisac za decu i profesor fizike iz Beograda,kroz interaktivan pristup i učešće prisutnih učenika predstavila svoju knjigu „Tajne zelenog solitera“, kao i knjigu „Svako mudro dete poslovicu rasplete“, čiji je jedan od koautora.

Sanja Matijašević Ćirić je autor sedam interaktivnih knjiga, koje su, pod sloganom „Igrom do znanja“, postigle veliki uspeh u Srbiji i inostranstvu. Poslednja u nizu njenih knjiga je „Tajna zelenog solitera“, čiji je cilj da kod dece podstakne empatiju prema ljudima i životinjama, kao i svest o zaštiti životne sredine. Ona je decu upoznala i sa knjigom „Svako mudro dete poslovicu rasplete“, koja predstavlja bogatu baštinu srpskih narodnih poslovica, ukazavši im na potrebu negovanja i očuvanja srpskog jezika i ćiriličnog pisma.

Publici se, nakon promocije, obratio ambasador Srbije u Švajcarskoj Goran Bradić i posebno zahvalio deci, kojoj je ova akcija najpre i namenjena, što vole, neguju i čuvaju lepotu srpskog jezika i ćirilice, jednog od najsavršenijih pisama na svetu. Istakao je spremnost Ambasade da nastavi sa pružanjem podrške Dopunskoj školi na srpskom jeziku i pozvao prisutne da animiraju svoje prijatelje i rođake da u što većem broju upisuju decu u srpsku školu.

Mališani su veoma pozitivno reagovali na interaktivno predstavljanje knjiga i u veseloj atmosferi sa ambasadorom Bradićem, autorkom i drugim gostima razgovarali o bogatstvu i lepoti srpskog jezika. Ceo program obogatio je zvucima gitare i poznatim melodijama profesor muzike Sandro Aleksić. Đaci iz kantona Cirih pripremili su dva kratka filma na temu prijateljstva, koja su ovom prilikom mogli da pokažu svojoj publici i roditeljima.

Ambasada Srbije u Bernu je prvo diplomatsko-konzularno predstavništvo koje od 2017. godine, u saradnji sa Ministarstvom kulture i informisanja, i uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, sprovodi akciju „Negujmo srpski jezik“ u inostranstvu, sa željom da prvenstveno najmlađe pripradnike naše dijaspore podstakne na očuvanje maternjeg jezika i ćirilice, srpske kulture i identiteta.

Promocija knjige je realizovana uz podršku Radija „Krug“ iz Araua, koji emituje program na srpskom jeziku, i čija je urednica Violeta Aleksić, takođe, učestvovala u programu.

Check Also

Srbi iz Pljevalja: Ovo je veliki dan za nas

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon zajedno s vladikom …