Naučni skup ,,11. novembar – 100 godina od oslobođenja i ujedinjenja“ u Herceg Novom

U hotelu „Vojvodina“ u Igalu, 10. i 11. novembra 2018. godine, održan je naučni skup pod nazivom „11 novembar – 100 godina od oslobođenja i ujedinjenja“, u organizaciji Matice srpske – Društva članova u Crnoj Gori.

Na otvaranju naučnog skupa prisutnima se obratila predsednica Matice srpske – Društva članova u Crnoj Gori, Jelica Stojanović, koja je istakla da je 1918. godina, „simbol oslobođenja i ujedinjenja slobode i zajedništva, izgleda svuda, osim u Crnoj Gori“. Stojanović se zapitala, komentarišući slogan „nikad više 1918“, „da li to znači nikad oslobođenje i jedinstvo voljom i željom naroda Crne Gore“.

Prisutnima se obratio i akademik Zoran Lakić koji je govorio o istorijskim okolnostima i činjenicama o oslobođenju i ujedinjenju Boke Kotorske i Crne Gore u zajedničku državu Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca.

U ime pokrovitelja naučnog skupa, Pokrajinske Vlade Vojvodine i Privredne komore Vojvodine, prisutnima se obratio Generalni sekretar Privredne Komore Vojvodine, Jovan Vujičić, koji je pozdravio skup i ukazao da su institucije Republike Srbije prepoznale važnost održavanja naučnog skupa o Velikom ratu i pružili potrebnu podršku Matici srpskoj u Crnoj Gori.

Otvaranju naučnog skupa su prisustvovali ambasador Republike Srbije u Crnoj Gori, dr Zoran Bingulac i konzul žeran iz Generalnog konzulata Republike Srbije u Herceg Novom.

Dnevne novine ,,Dan“ pod naslovom „Svedočanstvo kojim se otklanjaju zablude“ i nad naslovom „Dvodnevni naučni skup o jubileju 100 godina od oslobođenja 1918. godine, održan u Igalu“, navode se da je u Igalu održan dvodnevni naučni skup na kojem je učestvovalo oko 30 autora (naučnika, istoričara i  profesora) iz Republike Srbije, Crne Gore i regiona, koji su naučnim i stručnim pristupom govorili o temama vezanim za Veliki rat, oslobođenje i ujedinjenje Boke Kotorske i Crne Gore u Kraljevinu SHS.

Check Also

Gujon o Oluji: Ne smemo da zaboravimo 1.881 ubijenog Srbina i 220.000 prognanih

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon je izjavio da …