Nedovoljan broj prijavljenih glasača u Kanadi

Nijedno od tri predviđena biračka mesta u Kanadi (ambasada u Otavi, generalni konzulat u Torontu i počasni konzulat u Vankuveru) neće biti otvoreno zbog malog broja prijavljenih birača.

foto: RTS
foto: RTS

Ministarstvo pravde i državne uprave Srbije obavestilo je da će svi birači koji su se prijavili da glasaju u inostranstvu biti automatski vraćeni na birački spisakopštine u Srbiji u kojoj imaju prijavljeno prebivalište. Tako će i pripadnici dijaspore u Kanadi svoje biračko pravo moći da ostvare samo glasajući 16. marta lično u Srbiji.

Da bi biračko mesto bilo otvoreno bilo je potrebno da se, najkasnije do 22. februara, za upis u birački spisak prijavi najmanje 100 birača. Glasanje se obavlja lično na biračkom mestu uz posedovanje pasoša ili lične karte Republike Srbije. Pripadnici srpske dijaspore u Kanadi na vreme su obavešteni o načinu i uslovima glasanja, a razloga za malo interesovanje za vanredne parlamentarne izbore ima više: od neposedovanja srpskog državljanstva (mnogi Srbi – izbeglice iz republika bivše Jugoslavije), preko biračke apatije do, u Kanadi veoma ograničavajućih mogućnosti obaveznog ličnog glasanja zbog velikih udaljenosti.

Na izborima 2004. godine glasalo se samo u Torontu, a u januaru i februaru 2008. na prvim i ponovljenim predsedničkim izborima i u Otavi. U maju iste godine glasanje je prvi put obavljeno na četiri biračka mesta: u Otavi, Torontu, Montrealu i Vankuveru. Četiri godine kasnije, 2012. jedino biračko mesto koje je brojem birača ispunilo uslov bio je generalni konzulat u Torontu gde je od upisanih 176 glasalo 111 birača.

Nedovoljan broj prijavljenih birača zabeležen je i u Australiji, tako da na ovim izborima ni tamo neće neće biti otvoreno glasačko mesto.

Check Also

Gujon o Oluji: Ne smemo da zaboravimo 1.881 ubijenog Srbina i 220.000 prognanih

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon je izjavio da …