Negujmo srpski jezik

Akcija „Negujmo srpski jezik“,  ima za cilj očuvanje i razvijanje srpskog jezika i jezičke kulture i biće nastavljena i u 2017. godini. Veliki deo programa namenjen je deci, i na taj način pružena je podrška profesionalnim naporima koje nastavnici srpskog jezika i književnosti na svim obrazovnim nivoima svakodnevno čine.

negujmo1

Imajući na umu ulogu srpskog jezika u oblikovanju nacionalnog, kulturnog i jezičkog identiteta, kao i nacionalne i evropske vrednosti njegovih tekovina, Ministarstvo kulture i informisanja je u oktobru formiralo Republički odbor ove akcije, koji je pokrenuo razgovor o brojnim temama. Među najvažnijim su načini negovanja jezičke i čitalačke kulture i podizanje nivoa osnovne pismenosti na svim obrazovnim nivoima i u svim strukama, status ćiriličkog pisma, pitanje lektorata srpskog jezika i književnosti u inostranstvu, kao i jezička kultura u sredstvima javnog informisanja.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević istakao je da će ukazivanje široj javnosti na značaj negovanja srpskog jezika biti ostvareno kroz niz programa koje je Ministarstvo kulture i informisanja pripremilo zajedno sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i brojnim domaćim institucijama kulture, nauke i prosvete.

-Republički odbor akcije „Negujmo srpski jezik“ već je pokrenuo inicijativu da 24. maj, Dan slovenske pismenosti, poznatiji kao Dan Ćirila i Metodija, bude uvršten u spisak državnih praznika i koji već ima taj status u najvećem broju slovenskih zemalja. Želimo da jezik i pitanja jezičke kulture i jezičke pismenosti budu tema, da se ukaže na značaj jezika u savremenom društvu – istakao je ministar Vukosavljević.

Od Dana Svetog Save, kao praznika obrazovnog sistema Republike Srbije, do Dana Svetih Ćirila i Metodija, kao praznika slovenske pismenosti i kulture, smenjivaće se programi raznovrsnog sadržaja, među kojima posebno mesto pripada kulturno–obrazovnim programima namenjenim učenicima osnovnih škola, kulturno–umetničkim programima namenjenim najširem krugu posetilaca, izložbama, specijalizovanim akreditovanim seminarima za usavršavanje nastavnika srpskog jezika i književnosti, bibliotečkim programima i anketama.

Planirano je da se tokom narednih nekoliko meseci ovi programi predstave građanima Niša, Bora, Kladova, Užica, Kraljeva, Kruševca, Sombora, Kikinde i Šapca.

Imajući na umu da se svest o značaju jezičke kulture i tekovina srpskog jezika i književnosti kao osnova nacionalnog i kulturnog identiteta neguje već kod najmlađih naraštaja, veliki deo programa namenjen je upravo deci. Na taj način pružena je podrška profesionalnim naporima koje nastavnici srpskog jezika i književnosti na svim obrazovnim nivoima svakodnevno čine.

Gradski menadzer Goran Vesić izrazio je zadovoljstvo što je akcija „Negujmo srpski jezik” dobila nacionalni karakter.

-Akcija, koju je pokrenuo Grad Beograd, nije koštala nijedan dinar, ali postala je uspešna uz pomoć velikog broja javnih ličnosti koje su je volonterski podržale. Takođe, akcija je postala jedna od najbolje prihvaćenih kampanja među građanima prestonice. Beograd će kao lokalna samouprava nastaviti da akciju podržava plakatima u javnom prevozu, stambenim zgradama, na bilbordima, u trafikama – kazao je gradski menadzer.

U okviru akcije, Ministarstvo kulture i informisanja planira da u saradnji sa Odborom za standardizaciju srpskog jezika formira Savet za srpski jezik pri ministarstvu, koji će se baviti pitanjima jezičke politike.

Ministar Vukosavljević je naglasio da jezik i pismo treba da budu visoko kotirani u državnim prioritetima, a jedan od ciljeva biće i zaštita ćirilice.

-Ako država ne bude dovoljno brinula, jednoga dana probudićemo se u državi gde je nestala upotreba ćirilice – kazao je Vukosavljević.

Ministar je dodao da nije reč o tome da se ćirilica nameće, već da joj je potrebna institucionalna zaštita, kako bi bila u ravnopravnoj upotrebi s latinicom koja se, zbog interneta i korišćenja engleskih izraza, češće koristi.

Kao deo akcije biće pokrenuti i specijalizovani sajt „Negujmo srpski jezik“, a osmišljeni su i novi plakati na kojima će se, pored jezičkih nedoumica, pojaviti misli nekih od najznačajnih predstavnika srpske književnosti o srpskom jeziku i jezičkoj kulturi.

Uz sve to, prepoznatljivosti akcije „Negujmo srpski jezik” u široj javnosti doprineće kratki igrani i animirani televizijski oblici, kao i muzička obrada pesme koju je Branko Stevanović napisao posebno za ovu priliku, a izvodi je dečji hor „Čarolija“ kojim rukovodi Leontina Vukomanović.

U Republičkom odboru akcije „Negujmo srpski jezik“ koji će se baviti realizacijom ovog projekta su ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, gradski menadzer Goran Vesić, direktorka Biblioteke grada Beograda Jasmina Ninkov, glavni i odgovorni urednik kulturno-umetničkog programa RTS-a Nebojša Bradić, vanredni profesor Filološkog fakulteta u Beogradu Veljko Brborić, v.d.  direktora UK „Vuk Karadzić” i dramski umetnik Svetislav Goncić.

Check Also

Gujon o Oluji: Ne smemo da zaboravimo 1.881 ubijenog Srbina i 220.000 prognanih

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon je izjavio da …