Nemanja Radulović u Beogradu

Poznati violinista Nemanja Radulović je u prepunom Studentskom parku održao spektakularan koncert povodom Svetskog dan muzike, čime je i otvorio ovogodišnji Beogradski letnji festival BELEf.

фото: Танјуг
foto: Tanjug

„Nisam očekivao, ni moje kolege nisu očekivale da vas vidimo u ovolikom broju. Hvala vam što se došli da proslavimo Svetski dan muzike“, rekao je sinoć Radulović mnogobrojnoj publici u Studentskom parku u centru Beograda.

Koncert je počeo obradom poznate pesme grupe ABBA „Man after midnight“, zatim su sledila dela klasične muzike, među kojima Vivaldija i Šopena, a potom Radulovićeve kompozicije sa poslednjeg albuma „Istočno putovanje“.

Projekat Nemanje Radulovića u organizaciji Kolarčeve zadužbine su podržali Ministarstvo spoljnih poslova – Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, Ministarstvo kulture Republike Srbije, Sekretrijat za kulturu Grada Beograda, Francuski institut u Beogradu i Zelenilo Beograd.

Nemanja Radulović – najbolje iz dijaspore

Koncertna i diskografska aktivnost violiniste Nemanje Radulovića usmerena je ka mladoj publici klasične muzike.

Njegovi nastupi širom sveta pobuđuju veliku pažnju publike i kritike od Karnegi hola u Njujorku, Koncerthebau u Amsterdamu , Filharmonije u Berlinu, Megaronu u Atini, preko sale Plejel i teatra Šanzelize u Parizu, Palate umetnosti u Briselu do dvorane Santori u Tokiju i Teatro Kolon u Buenos Airesu.

Nemanja radulović je rođen u Srbiji 1985. godine. Muzičke studije započeo je 1992, a već 1996. dobija Oktobarsku nagradu grada Beograda, a 1997. godine nagradu Talenat godine koju mu je dodelilo Ministarstvo za obrazovanje Republike Srbije. Godine 1998. je studirao u klasi Džošue Epštajna na Visokoj školi za muziku i pozorište u Sarbrikenu, a potom u klasi Dejana Mihailovića na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.

Nemanja Radulović od svoje 14. godine živi u Francuskoj. Godine 2000. primljen je na Konzervatorijum u Parizu gde je studirao u klasi Patrika Fontanarose. Redovno je posećivao nastavu i na Akademiji u Kremoni kod Salvatorea Akarda.

Dobitnik je mnogih međunarodnih nagrada: dobitnik je prvih nagrada na takmičenjima Joakim u Hanoveru, Žorž Enesku u Bukureštu, Balis Dvarionas u Litvaniji, Jan Kocijan u Češkoj, kao i Druge nagrade na Takmičenju Antonio Stradivari u Kremoni (prva nagrada nije dodeljena). Specijalne nagrade žirija dobio je na takmičenjima Jehudi Menjuhin u Francuskoj, Žorž Enesku u Bukureštu i Vijenjavski-Lipinski u Poljskoj. Nemanja Radulović je nastupao sa brojnim orkestrima u našoj zemlji, Evropi i Aziji. Svirao je pod dirigentskom palicom istaknutih dirigenata kao što su: Mjung Vung Čung, Džon Nelson, Arije van Bek, Eiđi Oue, Kristijan Mandeal, Filip Bender, Hesus Lopes-Kobos, Gracijele Kontrato, Gregor Novak, Lorens Foster, Klaus Peter Flor, Kiril Karabatis, Petar Vronski, Mišel Plason, Isaka Karabačevski, Vladimir Fedosejev… Od 2000. godine redovno nastupa na resitalima sa harfistkinjom Marijel Nordman, i sa pijanistima Suzan Manof, Lorom Favr-Kan i Dominikom Plankadom, An Gastinel kao i sa svojim ansamblima Đavolji trileri i Dubl Sans. Redovni je gost najznačajnijih festivala među kojima su festivali u Remsu, Sisteronu, Avinjonu, Nantu i Monpeljeu. U 2012. debitovao je u Melburnu i Kini, kao i sa Minhenskom filharmonijom i Orkestrom Radio Francuske sa Mju Vun Čungom kao i sa Nemačkim simfonijskim orkestrom .

Iz diskografskog opusa izdvaja se njegov album Đavolji trileri koji je objavio 2009. za ArtAct- DECCA/Universal , 2010. godine Betovenove sonate sa Suzan Manof a 2011. Pet godišnjih doba sa delima Vivaldija i Aleksandra Sedlara. Kompakt disk sa delima Paganinija je objavljen u decembru 2013. godine za kuću Deutsche Grammophon kao i poslednji pod nazivom Journey East krajem 2014. godine.

фото: Танјуг
foto: Tanjug

Check Also

Gujon o Oluji: Ne smemo da zaboravimo 1.881 ubijenog Srbina i 220.000 prognanih

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon je izjavio da …