Neophodno strukturno jačanje srpskih organizacija

Direktorka Kancelarije Vlade Srbije za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu dr Slavka Drašković poručila je na Svečanoj svetosavskoj akademiji u Tetovu da je važno insistirati na sprovođenju Međudržavnog sporazuma Srbije i Makedonije o zaštiti nacionalnih zajednica, Srba u Makedoniji i Makedonaca u Srbiji.

slavka draskovic

Slavka Draškovićje Srbima u Tetovu prenela poruku o neophodnosti strukturnog jačanja srpskih organizacija u Makedoniji. Poželela im je srećan praznik i obećala podršku Vlade Republike Srbije.

„Politika Vlade Srbije prema Srbima u regionu jedan je od stubova državne politike iz ekonomskih, političkih i identitetskih razloga. Srbi su u Makedoniji autohtoni narod koji ovde živi vekovima. Najveći izazovi sa kojima se suočavate su tiha asimilacija, slab natalitet, zaštita srpskog duhovnog i kulturnog nasleđa. Stalni izazovi su i manjak sredstava za efikasno funcionisanje i nedostatak radnog prostora za krovne srpske organizacije. Tu je i problem nemogućnosti ispovedanja veroispovesti na čijem rešavanju treba zajedno da rade obe države“, istakla je dr Slavka Drašković i dodala da će Kancelarija finansijski pomagati projekte Srba u Makedoniji, od nacionalnog značaja. Direktorka je posebno naglasila potrebu očuvanja srpskih istorijskih spomenika na Kajmakčalanu, Srpskog vojničkog groblja u Bitolju, kompleksa Zebrnjak i Skocivir i Kučevišta.

svetosavska akademija u tetovu

Ona se sastala sa predstavnicima srpske zajednice u Makedoniji iz Skoplja, Bitolja, Kumanova, Tetova, Kućevišta, Valandova, Prbištipa, i poručila Srbima u Makedoniji da budu jedinstveni.

„Molim vas da se držite zajedno, da se angažujete u radu vašeg predstavničkog tela, Skupštini dijaspore i Srba u regionu, kao i na izmenema Zakona o dijaspori i Srbima u regionu. Vaše sugestije su dobrodošle i dragocene“, rekla je dr Drašković.

Direktorka Kancelarije boravila je u Makedoniji, u periodu od 25. do 28. januara 2014. godine. Sastala se sa ministrom spoljnih poslova Nikolom Poposkim i razgovarala o položaju srpske zajednice u ovoj državi i o Međudržavnom sporazumu o zaštiti nacionalnih manjina. Bilo je reči o prekograničnoj saradnji na polju ekonomskih projekata za šta su obe strane pokazale interesovanje. Takođe, razgovarali su i o obeležavanju stogodišnjice Prvog svetskog rata.

Prema poslednjem popisu stanovništva iz 2002. godine, u Makedoniji živi 36 hiljada Srba, skoncentrisanih uglavnom u Skoplju i Kumanovskoj dolini. U odnosu na popis iz 1994. godine, zabeleženo je 8 hiljada manje pripadnika srpskog naroda. Međutim, prema procenama srpskih asocijacija, koje se pozivaju na podatke MUP-a Makedonije da je u periodu od 1994. do 2002. godine Srbima dodeljeno 17 hiljada državljanstava, Srba ima više od 61 hiljade.

Check Also

Gujon o Oluji: Ne smemo da zaboravimo 1.881 ubijenog Srbina i 220.000 prognanih

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon je izjavio da …