Nikolić: Dijaspora u Austriji uzorna

izvor: Tanjug

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić razgovarao je sinoć u Beču sa srpskom dijasporom pozvavši je na jedinstvo i poručio da će Srbija uskoro dobiti novu vladu koja će biti posvećena evropskim integracijama, ali i saradnji sa svim prijateljima u svetu.

Tomislav Nikolić

Nikolić je, obraćajući se Srbima u Beču, rekao da ćemo za dvadesetak dana imati novu vladu, „koja će biti posvećena evropskim integracijama, saradnji sa prijateljima u svetu, i ostati neutralna u sporu“ oko Ukrajine. Nikolić je ukazao da bi mešanje u spor oko Ukrajine samo nanelo štete. „Ovo nije vreme da se Srbija odluči za jednu stranu, već da bude svuda. Od Drugog svetskog rata nije Srbija nikada bila ni na jednoj strani. Možda je samo 2000. postojao surov zaokret ka zapadu, i videlo se da to ne valja“, ukazao je on. Predsednik Srbije je kazao da nikome u EU ne odgovara da prestane da izvozi u Rusku Federaciju, kao ni da Rusija prestane da izvozi energente i sirovine u Uniju.

Nikolić je rekao da u razgovorima sa austrijskim vlastima nije mogao čuti da se bilo ko žali na srpsku dijasporu, dodajući da je Srbija dužna da se brine da se Srbi osećaju dobro u Austriji, i da održava dobre odnose sa zemljom domaćina koja ih je primila.

On je istakao da Beograd Austrija smatra važnim partnerom i podsetio da je Beč drugi po veličini posle Čikaga nama važan grad zbog velikog broja Srba. Nikolić je istakao da je u ovoj godini veoma bitno da pokažemo da nemamo nikakav spor iz prošlosti sa Austrijom. Nikolić je pozvao Srbe u Austriji na jedinsvo, rekavši da nije imao česte prilike da naiđe na složne Srbe u inostranstvu, a kao primer naveo je da u „maloj“ Makedoniji ima osam udruženja, koja ne govore među sobom. Istovremeno je izrazio žaljenje što nema puno vremena da se vidi sa našim ljudima.

Predsednik Zajednice srpskih klubova u Beču Borislav Kapetanović, u izjavi Tanjugu, ocenio je da je poseta predsednika Nikolića Austriji veoma bitna za Srbe u toj zemlji. On je ukazao da se iz obraćanja vidi da je predsednik sa austrijskim zvaničnicima razgovarao o srpskoj dijaspori, koja je pohvaljena od Austrijanaca kao grupa sa kojim nema problema. „To znači da je predsednik u razgovorima sa austrijskim zvaničnicima izneo i probleme koje imamo. Probleme za koje je potrebna pomoć matice, a to su pitanje očuvanja jezika, učenje jezika u sistemu austrijskog orbazovanja, i održavanje kulture“, objasnio je on, dodajući da saradnjom institucija dve zemlje može da se pospeši položaj srpske dijaspore.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić završio je dvodnevnu radnu posetu Austriji obilaskom Memorijalnog centra Mauthauzen gde je položio venac na spomen obeležje jugoslovenskim žrtvama i obišao muzejsku postavku. Mauthauzen je bio najveći koncentracioni logor na teritoriji današnje Austrije, u kojem je bilo zatvoreno oko 200.000 ljudi od kojih polovina nije preživela mašineriju smrti.

Među zatočenicima je bilo oko 7.000 Srba, a više od polovine nije dočekalo oslobođenje logora. Prvi zatočenici srpskog porekla stigli su u Mauthauzen oktobra 1940. To su bila četvorica španskih interbrigadista koji su došli sa grupom od 40 boraca republikanske armije iz španskog građanskog rata. Druga veća skupina iz Srbije upućena je u Mauthauzen oktobra 1942. godine, a poslednja je stigla poćetkom novembra 1944. godine.

Pored ta dva, bilo je još 18 transporta zatvorenika iz nacistićkih logora u okupiranoj Srbiji.

Check Also

Selaković i Gujon s dijasporom u sedištu SNO u Čikagu

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković poručio je Srbima u Čikagu da su državi Srbiji, kao …