Noć srpskog kulturnog nasleđa sa Nikolom Jokićem u Кlivlendu

Izvor: Srpski narodni savez, Pitsburg, Miloš Rastović

Srpski narodni savez, najstarije srpsko dobrotvorno društvo u Americi (1901), organizovalo je noć srpskog kulturnog nasleđa na utakmici između Denver Nagetsa i Kavaljirsa u Klivlendu u državi Ohaju 7. marta. Ova noć je bila posvećena srpskom reprezentativcu i košarkašu Denver Nagetsa, Nikoli Jokiću.

Na utakmicu je došlo preko 600 srpskih navijača iz država Ohajo, Pensilvanija, Mičigen i Ilinoisa koji su nosili šalove ukrašeni srpskom zastavom i grbom. Jokić se pozdravio sa navijačima, a pre svega sa najmlađim članovima srpske folklorne grupe „Morava“ iz Klivlenda koji su nosili natpis „Ne damo svetinje“ u znak podrške odbrani srpskih svetinja u bratskoj Crnoj Gori. Stadion se orio povicima „Nikola, Nikola“ i „Srbija, Srbija.“ Pre početka utakmice mnogobrojni članovi srpskog folklornog društva „Morava“ su preplavili teren izvodeći tradicionalne srpske foklorne igre. Folklorna grupa „Morava“ je pokazala svu raskoš i bogatstvo srpskog kulturnog nasleđa što je američka publika nagradila gromoglasnim aplauzom. Pre početka utakmice intonirana je američka himna. Američku zastavu su nosili članovi srpske foklorne grupa „Morava.“ Ovim činom srpska dijaspora u Americi je pokazala odanost svojoj novoj domovini kao i prijateljstvo srpskog i američkog naroda. Iako je Denver Nagets izgubio utakmicu u završnici, to nije imalo velikog uticaja na Jokića niti na srpske navijače. Kao što je Jokić naglasio da je sutra već nova utakmica: „Idemo dalje.“

Nakon utakmice Miloš Rastović, koordinator za kulturu Srpskog narodnog saveza iz Pitsburga, postavio je Jokiću nekoliko pitanja za „Amerikanski Srbobran.“ Od predsetavnika Srpskog narodnog saveza Jokić je dobio izdanje „Amerikanskog Srbobrana“ i film „Teslin narod“ u režiji Željka Mirkovića koji je posvećen Srbima u Americi. Jokić je sa oduševljenjem prihvatio poklon i duboko se zahvalio.

Check Also

Srbi iz Pljevalja: Ovo je veliki dan za nas

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon zajedno s vladikom …