Norvežanin ušao u trag svojoj porodici iz Srbije

izvor: ikragujevac

Jan Tore Savić Knutsen (44) iz Osla pronašao je juče u selu Trnava kod Jagodine kuću svog dede Stevana Savića i grob prabake Danice Radovanović. Ovaj Norvežanin, o čijoj je potrazi za svojim srpskim korenima rešio je misteriju svog porekla, iako je u Kragujevac došao samo sa šturim dokumentima i nekoliko požutelih fotografija.

Potraga je počela u Staroj ckrvu u Kragujevcu u kojoj se nalazi krštenica njegovog dede Stevana, deportovanog za vreme rata u Norvešku. Stevan Savić nije želeo svojim potomcima da priča o svojoj prošlosti i tajne je odneo u grob, ne vrativši se u Srbiju. Njegov unuk Jan nije odustajao od namere da pronađe kuću u kojoj se deda rodio. Posle nekoliko dana portage pronašao je kuću u selu Trnava južno od Jagodine.

– Toliko je mala – prvo se čudio Jan sa šajkačom na glavi dok je ulazio u oronulu blatnjaru obraslu šibljem. Jan kaže da je kuća koju je pronašao, sada “opipljiv dokaz” koji objašnjava deo njegovog srpskog porekla i daje mu smisao.

– Tresu me jake emocije, zaista. Čudno je biti u kući u kojoj je rođen moj deda. Neverovatan trenutak, nikad ga neću zaboraviti – Dodaje Jan.

Nenadano, meštani Trnave koji su znali ponešto o istoriji ove porodice uputli su ga na seosko groblje. Tu je pronašao grob svoje prababe, Stevanove majke Danice.

– Ona je pretpostavljam bila iz Kragujevca, rodila ga je vanbračno i tada se prezivala Savić, ali se kasnije verovatno udala blizu Jagodine i promenila prezime u Radovanović. Jedan dokument iz 1955. godine o podeli imovine upućivao nas je baš na ovo selo. Neverovatno je kako deda Stevan liči na svoju majku. Takođe je neverovanto kada stojite kod groba žene čiji je deo u meni. Ta žena je moj direktni predak – kaže Jan.

Jan Tore Savić Knutsen saznao je u Trnavi da su Nemci sve muškarce iz sela početkom rata odveli u zarobljeništvo. Među njima je bio i deda Stevan. Posle rata prvo se nastavio u gradiću Mon i Rana u Norveškoj gde se venčao sa Janovom bakom. Ubrzo se razveo, a iz tog braka rođena je Janova majka. Deda je ponekad dolazio u posetu kod njih iz Horstena gde je držao nekoliko kasapnica pod imenom Stevanove mesare.

Stevan Savić sahranjen je u Norveškoj, a u Srbiju je došao samo jednom 1 977. godine. Jan je posle skoro četiri decenije došao u Srbiju u potrazi sa svojim nasleđem.

– Sada znam ko sam. I to me ispunjava ponosom. Moram da se vratim u Norvešku kod moje porodice i moje troje dece, kojima sam obećao da ću ih dovesti u kuću njihovog pradede. Odgovore na neka pitanja sam dobio, ali su pokrenuta i neka nova. Vratiću se da dovršim svoju srpsku slagalicu – kaže Jan.

Check Also

Председник Вучић испред председништва Р. Србије дочекује српског члана Председништва БиХ Додика

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave

Nakon sastanka sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom i predstavnicima Republike Srpske, predsednik R.Srbije …