Home >>> Vesti >>> Dijaspora Srbije >>> Novak počasni član Srpskog narodnog saveza

Novak počasni član Srpskog narodnog saveza

Srpski narodni savez (Serb National Federation), organizacija Srba iz Pitsburga u okviru koje deluje čuveni Amerikanski Srbobran, nedavno je saopštila da je priznanje počasnog člana organizacije dodeljeno Novaku Đokoviću.

Milos&Novak
Novak Đoković i Miloš Rastović, Srpski narodni savez, Pitsburg, SAD

Prizannje Novaku Đokoviću uručio je Miloš Rastović, koordinator za kulturu Srpskog narodnog saveza – Amerikanskog Srbobrana, u toku teniskog Masters turnira u Sinsinatiju, u Ohaju, avgusta, 2015. Rastović je tim povodom napisao sledeće:

„Kao najboljeg ambasadora Srbije, pitao sam ga o njegovom uticaju na pozitivnu sliku Srbije u svetu. Rekao mi je da svako može učiniti nešto u skladu sa svojim mogućnostima. Ako svako čini tako, našoj zemlji će biti bolje.

Za vreme intervjua, njegova pozitivna energija, duh i iskrenost se nije mogla sakriti kada je govorio o Srbiji i važnosti očuvanja srpskog kulturnog nasleđa. Na kraju intrevjua zahvalio sam mu se za njegovo vreme i istakao da je Srpski narodni savez veoma zahvalan za njegov sveukupan rad i doprinos i da mu zato dedeljuje priznanje počasnog člana. Na povelji Srpskog narodnog saveza piše:

„Srpski narodni savez dodeljuje Novaku Đokoviću počasno članstvo Srpskog narodnog saveza za vrhunske sportske rezultate, humanitarni rad i pozitivan uticaj na reputaciju Srba u svetu. Vašim celokupnim radom probudili ste ponos građana Srbije i srpske dijaspore.“

Đoković je pokazao veliko uzbuđenje, zahvalnost i ponos prilikom prijema ove počasti srpske dijaspore u Americi i Kanadi. Istakao je da je za njega velika čast što je u društvu Mihajla Pupina i Nikole Tesle, koji su postali počasni predsednici Srpskog narodnog saveza 1929, odnosno 1935. godine. „Čuvaću ovu počast kao oči u glavi”, rekao je Đoković. U ime Tesline naučne fondacije iz Filadelfije, poklonio sam mu knjigu o velikom naučniku. Od treme i uzbuđenja moj glas je bivao sve slabiji dok smo se pozdravljali. Napustio sam salu za novinare govoreći sebi: „Bog neka blagoslovi ovog vrhunskog sportistu i velikog čoveka.“ A ono što možemo naučiti iz ove priče o Novaku Đokoviću jeste da svi mi potičemo iz istog miljea bez obzira na to da li smo rođeni u Srbiji ili van nje. Pomažući jedni drugima i čuvajući i poštujući svoje kulturno nasleđe možemo postići nemoguće: uspeh jednog Srbina je uspeh svih nas. Nijedan čovek ne otelovljava ove ideale više od Novaka Đokovića.“

Amerikanski Srbobran” je najstarija srpska novina u Americi koja neprestano izlazi  od 1906. godine; iako male, veoma su ugledne novine koje se mogu naći i u Kongresnoj biblioteci u Vašingtonu.

Check Also

Sretenje u Beču: Svečanost povodom Dana državnosti Srbije

Izvor: RTS Povodom Dana državnosti u Beču je, u svečanoj Sofijinoj sali, organizovan prijem na …