Novi predsednik Saveza Srba u Švedskoj

U okviru Saveza Srba u Švedskoj postoje 43 srpska udruženja i organizacije iz Švedske, a broji oko 7000 članova. U okviru Saveza aktivna je Omladinska organizacija Srba i Organizacija žena. U martu je za predsednika ove krovne organizacije većine srpskih udruženja izabran Đorđe Brstina, aktivan član Saveza već 15 godina.

Put ka Švedskoj, iz Hilandara, vodio je Đorđa Brstinu, predsednika Saveza Srba u Švedskoj, preko Beograda. Ovaj predah omogućio nam je da čujemo utiske koje nosi iz kolevke srpske duhovnosti, koju je posetio tri puta. U ime svoje organizacije, predao je, kako kaže, skroman prilog za obnovu Hilandara, a sa igumanom Metodijem dogovorena je izložba o ovom srpskom manastiru u nekoliko gradova Švedske.

„Pretpostavljam da bi ta izložba bila dobro ispraćena u Švedskoj od strane medija, a posebno onih koji su zaduženi za kulturne događaje. Značila bi puno i nama samima“, kaže Brstina.

Đorđe Brstina je na čelo Saveza Srba u Švedskoj, krovne organizacije većine srpskih udruženja, stupio nedavno, u martu. Aktivno u radu Saveza učestvuje već 15 godina, a nova funkcija donosi i nove zadatke.

„Ono što je najbitnije u ovom trenutku je da modernizujemo rad organizacije, da budemo vidljivi na internetu, medijima u Srbiji i Republici Srpskoj. Ono što je važno je pridobiti Srbe koji su na važnim mestima intelektualce koji su cenjeni doktori, inženjeri, oni koji po prirodi posla mogu da najbolje predstave Srbe u Švedskoj“, kaže Brstina.

Veliki potencijal Brstina vidi u podmlatku i kaže da se najvažnija bitka odvija u radu sa omladinom. Sudeći po njihovim aktivnostima, kao što je organizacija Dečjeg i predstojećeg Omladinskog festivala, jasno je da ovaj deo srpske zajednice u Švedskoj ume da prepozna važnost okupljanja.

„Ništa lepše za nas u dijaspori nema nego kada na jednom mestu vide više stotina omladinaca i dece, koji pričaju između sebe srpski, druže se, kada imaju zajedničke aktivnosti“, kaže Brstina.

Švedsko društvo veliku pažnju posvećuje pitanju rodne ravnopravnosti, zato se Organizacija žena Saveza Srba u Švedskoj, pored humanitarnog rada, bavi i edukacijom, organiizuje seminare, a sve u cilju unapređenja odnosa u porodici, ali i široj zajednici. Oko 10 posto stanovništva čine doseljenici, koji su sa sobom poneli i svoje običaje i tradiciju. Isto važi i za srpsku zajednicu – u Švedskoj je njihov dom, ali Srbiju ne zaboravljaju.

„Mi, u dijaspori, imamo zajednički cilj, istu kulturu, a naš rad se zasniva i cilj nam je očuvanje srpske kulture, tradicije i naravno, pisma“, jasan je Đorđe Brstina.

Check Also

Počele sa radom 4 nove dopunske škole srpskog jezika na Malti

U subotu i nedelju, 16. i 17. oktobra, održani su prvi časovi u okviru projekta …