Novi sporazum Kanade i Srbije

Potpisan Sporazum o podsticaju i zaštiti investicija između Kanade i Republike Srbije. Za 1. decembar najavljeno stupanje na snagu Sporazuma o socijalnoj sigurnosti između Kanade i R Srbije.

ministar Džon Berd, ministar Rasim Ljajić i premijer Aleksandar Vučić izvor: Tanjug
ministar Džon Berd, ministar Rasim Ljajić i premijer Aleksandar Vučić
izvor: Tanjug

Kanadski ministar spoljnih poslova Džon Berd boravi u višednevoj poseti Republici Srbiji na poziv ministra spoljnih poslova R Srbije. Ministar Berd se u toku današnjeg dana sastao sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, predsednikom Vlade R Srbije Aleksandrom Vučićem, ministraom spoljnih poslova Ivicom Dačićem, ministrom trgovine, turizma i telekomunikacija Rasimom Ljajićem.

Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić je istakao izvanredne bilateralne odnose, ali i podvukao mogućnost daljeg unapređenja, posebno u broju poseta na najvišem nivou. Puno toga nas spaja, a najviše srpska emigracija u Kanadi, naglasio je Predsednik Srbije.

Premijer Aleksandar Vučić je tokom sastanka sa ministrom Berdom istakao neophodnost unapređenja saradnje dve zemlje na posebno na polju ekonomije. Premijer je podsetio na značaj Sporazuma o strateškoj ekonomskoj saradnji iz 2012. godine, na osnovu kojeg je započeto više projekata kanadskih kompanija u Srbiji, naročito iz oblasti energetike.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić istakao je da je Srbija zainteresovana za intenziviranje dijaloga sa Kanadom, s obzirom na uticaj ove zemlje u relevantnim međunarodnim organizacijama, brojnost naše dijaspore, kao i na potrebu da se nivo političkih kontakata uskladi sa intenzivnim razvojem ekonomske saradnje.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić i ministar inostranih poslova Kanade Džon Berd potpisali su danas u Vladi Srbije, u prisustvu premijera Aleksandra Vučića Sporazum o podsticaju i zaštiti investicija dve zemlje.

LJAJIC I BERD

Sporazum predstavlja nastavak odlične privredne saradnje Srbije i Kanade i novi korak u kreiranju potpunog pravnog ambijenta za unapređenje ekonomskih poslova dveju zemalja. Ministar Berd je ocenio da potpisani sporazum predstavlja snažnu poruku poslovnoj zajednici u Kanadi da se više angažuje u Srbiji, što će značiti nove firme i otvaranje novih radnih mesta. Sporazum šalje jesnu poruku kanadskim investitorima da Srbija poštuje sve međunarodne pravne standarde u oblasti prava ulagača i da je bezbedna za sve strane investicije. Ministar Ljajić je naveo da u Srbiji posluje 50 kanadskih firmi, od kojih 13 rade geološka istraživanja.

„Od ukupno 126 licenci koje je Srbija izdala za različite vrste istraživanja 80 odsto su dobile kanadske kompanije. One su do sada uložile 125 miliona dolara u istraživanja i očekujemo da se to poveća u narednom periodu“, rekao je Ljajić.

Inače, 1. januara je na snagu stupio Sporazum o izbegavanju dvostrukog oporezivanja između R Srbije i Kanade, a ministar Ljajić je najavio da će od 1. decembra stupiti na snagu i Sporazum o socijalnoj sigurnosti, što je važno kako za našu dijasporu u toj zemlji, tako i za sve buduće kanadske kompanije.

Check Also

Konkurs za sufinansiranje projekata za dijasporu

Ministarstvo spoljnih poslova, Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, raspisuje Konkurs za …